Landinformatie Cambodja

Ben je van plan om Cambodja te bezoeken? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt voor een reis naar het land van Angkor Wat, zoals informatie over de beste reistijd, treinreizen, geldzaken en alle benodigde inentingen.

Beste reistijd Cambodja

Cambodja kent een tropisch klimaat, waardoor het er het hele jaar door warm is. Het land bevindt zich in één klimaatregio. Hierdoor zijn er dus geen verschillen in klimaat binnen het land. Dit in tegenstelling tot de buurlanden Vietnam en Thailand.
Qua reistijd is het droge seizoen de beste periode voor een bezoek aan Cambodja. Dit zijn de maanden november tot en met maart. In de maanden november, december en januari is het net ietsjes minder warm waardoor deze maanden zich beter lenen voor een bezoek aan de tempels van Angkor Wat.

Reizen door Cambodja

Cambodja is een erg arm land, iets wat je ook terug kunt zien in de kwaliteit van de infrastructuur. Met name de wegen zijn niet erg goed, al zit hier wel verbetering in de laatste jaren. De bus en de boot zijn de meest gebruikte transport keuzes.

Reizen met de bus 

De populairste en goedkoopste manier om te reizen door Cambodja is per bus. Zeker rondom de hoofdstad Phnom Penh zijn de wegen redelijk goed te noemen. Er zijn meerdere busmaatschappijen in Cambodja. Let bij het boeken goed op welke busmaatschappij je kiest want ze hebben niet allemaal een goede reputatie. Kies liever voor een iets luxere maatschappij zoals Giant Ibis. De bussen zijn luxe, je krijgt wat snacks en je hebt zelfs gratis Wifi aan boord. Tickets kun je online of ter plekke boeken.

Reizen per boot

Cambodja bestaat uit vele rivieren en meren waardoor je je gemakkelijk per boot door het land kunt verplaatsen. Een boottocht duurt echter vaak lang en is net iets duurder dan de bus maar blijft een perfecte manier om je te verplaatsen in Cambodja. Zo is er een prachtige boottocht tussen Phnom Penh en Siem Reap waar je prachtige landschappen aan je voorbij ziet trekken.

Visuminformatie

Het aanvragen van een visum Cambodja is erg makkelijk. Als je via de internationale luchthavens Siem Reap of Phnom Penh arriveert kan je daar ter plekke een visum regelen. Voor 35 Amerikaanse Dollars krijg je een toeristenvisum dat geldig is voor een verblijf van dertig dagen. Net zoals alle andere landen moet je ook in Cambodja een paspoort hebben dat zes maanden na je vertrek nog geldig is. Tevens moet je twee pasfoto’s bij je hebben.

Visum Cambodja via land

Als je Cambodja via land binnen wilt komen kun je ook ter plekke een visum krijgen. Let wel op dat de douane je niet probeert extra geld te laten betalen. Als je vanuit Bangkok komt kan je ook bij de ambassade van Cambodja een visum aanvragen. Ook op Khao San Road in Bangkok zijn diverse winkels waar je een visum voor Cambodja kunt aanvragen.

Inentingen

Als je zeven dag voor je aankomst in Cambodja in een land bent geweest waar gele koorts voorkomt moet je hier verplicht een vaccinatie tegen hebben. Deze gele koorts komt alleen voor in gedeeltes van Afrika en Zuid-Amerika, niet in andere landen in Azië.

Onderstaande vaccinaties worden aanbevolen als je reist naar Cambodja.

  • Hepatitis A
  • DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
  • Buiktyfus

Bij een verblijf van een paar maanden heb je ook een Hepatitis B nodig.

 

Reisadvies

Voor Cambodja geldt een positief reisadvies. De enige regio’ s waarvoor enkele beperkingen gelden zijn de provincies Preah Vihear en Oddar Meanchey. De situatie is hiermomenteel nog steeds gespannen. Aangezien de veiligheidssituatie kan wijzigen, is het verstandig voor vertrek het meest actuele reisadvies voor Cambodja te checken. 

Geldzaken

De munteenheid van Cambodja is de Riel. De Riel is gekoppeld aan de US Dollar. Vooral op toeristische plekken is het erg normaal dat er met Dollars betaald wordt en prijzen in hotels en restaurants worden dan ook vaak in Dollars aangegeven. Betaal je met Dollars? Dan krijg je wel vaak Riel als wisselgeld terug. In kleinere steden en op lokale markten kun je meestal alleen met de Riel betalen. In het westen van Cambodja, dicht bij Thailand, kun je vaak ook weer met de Thaise Baht betalen.

Geld Cambodja pinnen

In de grote en toeristische steden zoals Phnom Penh en Siem Reap kun je gemakkelijk een pin automaat vinden. Hou er wel rekening mee dat het soms kan voorkomen dat de pin automaat leeg is of om een andere reden buiten werking is. Als je buiten de grote steden verblijft raden we je aan eerst genoeg geld te pinnen; geld afhalen met een Nederlandse bankpas is daar namelijk vaak onmogelijk. Creditcards kun je over het algemeen alleen gebruiken in de grotere hotels en luxe restaurants.

Wisselkoers EUR - KHR

Reisbudget

Cambodja is een van de goedkoopste landen in Azië – en de hele wereld – om te backpacken. Overnachtingen, eten, alcohol en vervoer; het is allemaal ontzettend goedkoop.

Onderstaande bedragen zijn realistisch om aan te houden als dagbudget.

Backpacker € €15 – €20

Backpacker+ €€ €20 – €25

Belangrijke feestdagen of events

7 januari Dag van de Overwinning (op de Rode Khmer)

14 tot en met 16 april Khmer Nieuwjaar

24 september Dag van de Constitutie

29 oktober Kroningsdag 9 november Onafhankelijkheidsdag