Ben jij van plan om Laos te bezoeken? Dan hebben wij hier de perfecte reisroute voor jou uitgestippeld! Deze route leidt je langs alle hoogtepunten van het land en je kunt hem zelf invullen op de manier waarop jij wilt. De route neemt in totaal ongeveer 3 weken in beslag maar wil jij langer in dit mooie land verblijven dan kun je het gerust rustiger aan doen. Heb je iets minder tijd? Dan kun je deze route ook iets sneller afleggen.

Route door Laos

De meeste reizigers beginnen hun reis in het grensdorpje Huay Xai, aangezien dit het makkelijkste te bereiken is vanuit het noorden van Thailand. Veel mensen combineren een bezoek aan Cambodja namelijk met een reis door Thailand. Onderstaande route gaat dan ook uit van deze reisrichting, startende in Huay Xai. Het is natuurlijk ook mogelijk om de route andersom af te leggen. Dit is handig voor mensen die vanuit Cambodja naar het zuiden van Laos reizen.

1Huay Xai –  3 nachten

Het kleine plaatsje Huay Xai, nabij de grens met Thailand, is het startpunt van deze reisroute en is goed bereikbaar per bus vanuit Chiang Rai in het noorden van Thailand. Hoogtepunt van een bezoek aan Huay Xai is voor velen de Gibbon Experience, een echte aanrader van mensen die iets actiefs willen ondernemen. Wij kozen voor de 2-daagse tour. Deze is logischerwijze iets goedkoper dan de 3-daagse tour en je ervaart toch alle hoogtepunten van de tour: onwijs veel ziplines en overnachten in een boomhut tientallen meters boven de jungle. De nacht voor en na de Gibbon Experience kun je verblijven in een hostel in Huay Xai.

2Luang Prabang  – 3 nachten

Vanuit Huay Xai vertrek je richting Luang Prabang. Dit kun je op 2 manieren doen: per boot of per bus. Als je kiest voor de slowboat over de Mekong rivier doe je er in totaal 2 dagen over. Deze manier van reizen is echter wel ontzettend mooi en bijzonder. Kies je voor de bus, dan ben je er in ongeveer 14 uur over. Dit is echter een richttijd, je weet het in Laos namelijk nooit met het busvervoer. 
Luang Prabang staat bekend om de vele, goed bewaarde tempels die er te vinden zijn. Door deze vele tempels zul je ook geregeld monikken door de stad zien lopen. Dit geeft een hele bijzondere sfeer aan Luang Prabang. Daarnaast wonen er ook veel studenten en jongeren in deze stad waardoor het echt een heel gezellige plek is om een aantal dagen te verblijven.

Highlights:

  • Wat Xieng Thong tempel
  • Kuang Si watervallen

3Vang Vieng  – 2 nachten

De volgende plaats op deze route is het toeristische Vang Vieng. Dit party-dorpje ligt in een prachtige omgeving in Laos. Vang Vieng staat bekend om het tuben: heerlijk dobberen in de rivier op een rubberen band. Je gaat met de stroming van het water mee en passeert vele restaurantjes en barretjes aan de waterkant. Een geweldige ervaring in een prachtige omgeving.

4Vientiane – 3 nachten

Na 2 dagen feesten in Vang Vieng is het tijd om de hoofdstad van Laos te bezoeken. Vientiane is de grootste stad in het land, maar is niet te vergelijken met steden als Bangkok of Saigon. De stad is stukken kleiner en minder chaotisch. Het voelt eigenlijk aan als een groot, gezellig dorp. Er zijn diverse bezienswaardigheden in deze stad, waaronder natuurlijk vele tempels.

Highlights:

  • Pha That Luang Stoepa
  • Wat Si Saket tempel
  • That Luang tempelcomplex

5Savannakhet  – 2 nachten

Savannakhet is lange tijd in de handen geweest van de Fransen en dat heeft duidelijke invloeden gehad op de architectuur in de stad. Overal zie je fraaie oude koloniale gebouwen en boulevards opgezet door de Fransen. Qua bezienswaardigheden is de stad weinig bijzonders. Het is een leuke tussenstop om een nachtje te verblijven zodat je overdag de stad per fiets kunt verkennen.

6Pakse  – 3 nachten

Gelegen in een prachtige omgeving maakt Pakse een populaire bestemming onder backpackers. In de stad zelf liggen niet zoveel bijzondere bezienswaardigheden. De stad is vooral geschikt als uitvalbasis voor dagtripjes naar mooie highlights in de omgeving. Zo vind je in de omgeving onder andere watervallen, rijstvelden, tempels en koffieplantages.

Highlights:

  • Phan Pen waterval
  • Wat Phu
  • Rijstvelden in de omgeving

7Si Phan Don – 4 nachten

De laatste bestemming is het pareltje van Laos, Si Phan Don. De naam betekent letterlijk vertaald: 4.000 eilanden. Al deze kleine eilandjes liggen in de Mekong rivier, met als populairste eiland Don Det. Dit is een heerlijke plek om lekker tot rust te komen en nog even te genieten van de prachtige natuur in Laos. Er is op dit eiland geen gemotoriseerd verkeer en er is alleen overdag elektriciteit (als je geluk hebt). Nog meer redenen om heerlijk te relaxen in dit mooie paradijs in Laos.

Ben je voor langere tijd op reis en is Laos nog niet je eindpunt? Goed nieuws, want vanuit Si Phan Don kun je een bus nemen naar Siem Reap of Phnom Penh voor een bezoekje aan het veelzijdige Cambodja.

1 COMMENT

  1. Dit klinkt als een geweldige route! Zelf zou ik graag naar Laos willen en dan ook de dorpjes bij de grens van Vietnam willen bezoeken. Hebben jullie de slowboat genomen? Ik vraag mij altijd af of het de moeite waard is, aangezien het me heel mooi en bijzonder lijkt, maar ook totaal niet comfortabel.

LEAVE A REPLY