Landinformatie India

Ben je van plan om India te bezoeken? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt voor een reis naar India, zoals informatie over de beste reistijd, treinreizen, geldzaken en alle benodigde inentingen.

Beste reistijd India

India is een ontzettend groot land, met meerdere regio’s die een bezoek waard zijn. In het noordwesten van het land ligt de deelstaat Rajasthan, met onder andere de bekende steden Udaipur en Jaipur. Aan de westkust ligt de stad Mumbai en in het zuiden van het land vind je de bekende kustregio Goa. Gezien de grote afstanden in India verschilt het klimaat enorm per regio. De beste reistijd India is daardoor wat lastiger te bepalen, wij geven hieronder de verschillen per regio.

Het noorden

In het noorden van het land begint in juli de moesson en deze loopt tot eind augustus door. Hierdoor zijn dit dit niet de beste maanden om deze regio te bezoeken. Ook de maanden mei en juni kan je beter vermijden door de hoge temperaturen, met name in Rajasthan. Kortom, september tot april zijn de beste maanden om door het noorden te reizen.

Het zuiden

In het zuiden duurt de regentijd wat langer. In Kerala begint de regen al te vallen in juni en deze loopt meestal tot half oktober door. Dit betekent niet dat het de hele dag regent. Vaak blijft het bij een korte, heftige bui en is het de rest van de dag prima weer. In de maanden mei en juni is het hier wel wat warmer en benauwd. De rest van het jaar is het rond de 30 graden Celsius. De beste maanden om deze regio te bezoeken zijn dan ook november tot en met april.

Reizen door India

India is een ontzettend groot land, het reizen van plek A naar B kan in India dan ook lang duren en is niet altijd even comfortabel. Op de wegen is het vaak een grote chaos. De kwaliteit van de wegen is over het algemeen goed maar vanwege de hoeveelheid gemotoriseerd verkeer en de lak die mensen hebben aan verkeersregels kun je zelden door rijden. Zeker in de steden is dit het geval. Er zijn wel mogelijkheden om een auto te huren maar wat ons betreft kan je beter gebruik maken van het openbaar vervoer.

Trein

India heeft het op één na grootste spoorwegstelsel ter wereld. Er zijn meer dan 7000 stations en dagelijks wordt het door rond de 14 miljoen passagiers gebruikt. Het treinverkeer wordt door het hele land verzorgd door het overheidsbedrijf de Indian Railways. Hoewel reizen met de trein in India goedkoop is moet je wel rekening houden met volle treinen en grote vertragingen.Probeer daarom ook een paar dagen van te voren een ticket te reserveren. Travelhero biedt ook nog meer reistips over de verschillende reisklassen in de treinen van India. 

Bus

Met de bus reizen in India kan soms ook een uitdaging zijn. Ook de bussen zitten vaak overvol en rijden niet al te snel. Voor lange afstanden raden wij dus aan gewoon de trein te nemen. De bus is echter wel een goede optie voor de iets ‘ kortere’ afstanden (reisduur t/m c.a. 6 uur), omdat de bus er over het algemeen sneller over doet dan de trein. Je kunt het beste de tickets voor de bussen kopen bij een local agency. Deze zijn allen te vinden in de toeristische steden.

Riksja

De riksja is een soort van taxi die je door heel Zuidoost-Azië wel tegenkomt maar in India zie je ze pas echt veel. Soms zijn de riksja’s de snelste en meest efficiënte manier om je door steden te verplaatsen. Let op: spreek voor je vertrek een prijs af en wees niet bang om hierbij te onderhandelen.

Taxi

In de grote steden van India wordt er steeds meer gebruik gemaakt van Uber. Dit is een goede manier om binnen de steden te reizen en de prijzen zijn ook erg gunstig. Naast Uber is er ook lokale aanbieder op de markt, genaamd Ola Cabs. Om hiervan gebruik te kunnen maken heb je echter wel een Indiaas telefoonnummer nodig.

Vliegtuig

Binnenlandse vluchten in India is een snelle en ook goed betaalbare optie om je over grote afstanden in het land te verplaatsen. India heeft verschillende luchtvaart maatschappijen die binnenlandse vluchten uitvoeren en er is dan ook een goed netwerk door het hele land heen. Werkelijk elke bestemming is wel via vliegtuig te bereiken. Vergelijk op WTC.nl alle vliegtickets binnen en buiten India.

Visuminformatie

Je hebt een visum nodig om India binnen te komen. Dit dien je minimaal een aantal dagen van te voren te regelen.vHet verwerken van het visum kost namelijk wel een aantal dagen. Gelukkig wordt het verkrijgen van een visum India steeds makkelijker.

E-visa

Sinds augustus 2015 is het namelijk voor India ook mogelijk om een e-visum aan te vragen. Dit visum is makkelijker aan te vragen en de verwerking is ook sneller. Echter is dit visum maar 30 dagen geldig. Als je maximaal 30 dagen in India wilt blijven is dit wat ons betreft de beste optie. Let er wel op dat dit alleen een optie is als je naar India vliegt via één van de grote luchthavens: Ahmedabad, Amritsar, Bangalore, Chennai, Cochin, Delhi, Gaya, Goa, Hyderabad, Jaipur, Kolkata, Lucknow, Mumbai, Tiruchirapalli, Trivandrum en Varanasi. De makkelijkste optie om je e-visum India aan te vragen is via deze site.

Toeristenvisum

Kies je ervoor om langer dan een maand in India te blijven dan is er een 2e optie, het toeristenvisum. Helaas is dit visum wel behoorlijk prijzig. Het toeristenvisum zelf kost je €71.51, maar met nog wat extra kosten loopt dit op richting de €90,-. Op de website van VFS Global kun je terecht om dit visum aan te vragen.

Inentingen

India staat om vele positieve dingen bekend maar zeker niet om de algehele hygiëne in het land. Je zult regelmatig dingen zien die in Nederland absoluut niet zouden mogen. Je kunt natuurlijk niet tegen alle ziektes die hier mogelijk uit kunnen voorkomen een inenting nemen maar met een aantal inentingen India ben je wel op de juiste weg. De vaccinaties komen overeen met veel andere landen in Azië dus dat scheelt weer in de kosten als je meerdere landen bezoekt.

De volgende vaccinaties worden aangeraden voor een verblijf van minder dan een maand: DTP, Hepatitis A en buiktyfus. Ben je in de week voorafgaand aan een bezoek naar India in een land geweest waar gele koorts voorkomt, dan is ook een vaccinatie voor gele koorts verplicht. Ook heb je mogelijk malariatabletten nodig. Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR-inenting aanbevolen. Aangezien de gezondheidssituatie kan veranderen, doe je er goed aan een aantal weken voor vertrek de meest actuele vaccinaties voor India te checken.

Reisadvies

Hoewel je op basis van berichten in het nieuws wel eens anders zou kunnen vermoeden, is India wel degelijk een veilig land om in te reizen. De mensen zijn er dol op toeristen en er zal je niet snel iets gebeuren. Voor de grootste delen van het land geldt dan ook een positief reisadvies. Uitzonderingen hierop zijn de regio’s Jammu & Kashmir, grensgebieden tussen India en Pakistan en staten in Noordoost India, zoals Assam, Tripura, Nagaland en Manipur. Aangezien de veiligheidssituatie kan wijzigen, is het verstandig voor vertrek het meest actuele reisadvies voor India te checken.

Geldzaken

Pinnen kun je in India bijna overal. Zeker in de grote steden is er altijd een bank waarbij je kunt pinnen. Toch raden we aan om altijd wat roepies op zak te hebben, in de kleinere plaatsen heb je niet altijd een werkende automaat die alle bankpassen accepteert.

De nationale munteenheid van India is de Rupee. Bekijk de huidige wisselkoers via onderstaande wisselkoers generator

Wisselkoers EUR - INR

Reisbudget

India is een verademing voor je portemonnee. Van Noord tot Zuid, het land is spotgoedkoop. Je kunt er rondkomen van een bedrag waar je om zult lachten. Een eenvoudig hotel boek je voor €3 á €5. Een luxe hotel, vergelijkbaar met een middenklasse hotel in Nederland, kost je ongeveer €15. Wil je slapen als een vorst in een paleis in Rajastan? Reken dan op €40 en je hebt een kamer ter grootte van een balzaal. Onbeperkt eten doe je soms al voor minder dan €1. Voor een heerlijke maaltijd in een standaard restaurant moet je rekenen op €2 à €3. Lokaal transport is zo goedkoop als transport maar kan zijn.

Onderstaande bedragen zijn reëel om aan te houden als dagbudget.
Backpacker € €10 – €15

Backpacker+ €€ €15 – €25

Belangrijke feestdagen of events

26 januari Dag van de Republiek
6 maart Holi
21 maart Hindi Nieuwjaar
15 augustus Onafhankelijkheidsdag
11 november Divali