Reizen met de trein in India: welke klasse kies je?

0
741
reizen met de trein in india

Reizen met de trein in India is een groot avontuur. Zodra je een ticket wilt gaan boeken voor je treinreis in India is er volop keuze qua reisklasse… De vraag is natuurlijk; welke klasse kies je? Om deze keuze makkelijker te maken hebben we voor jou een overzicht van de verschillende klassen gemaakt.

AC First Class (1A)

AC (airco) First Class is de meest luxe klasse in de trein. Je deelt een coupé met twee of vier personen. De coupe is privé en kun je afsluiten, ideaal wanneer je ’s nachts reist. Voor backpackers op budget kan dit wat prijzig zijn. Je spullen zijn er veilig en je hebt geen last van locals die in de nacht zomaar je coupé in kunnen stappen.

Tip: Ben je van plan First AC te reizen? Check dan ook de binnenlandse vluchten, vaak zijn deze rond dezelfde prijs.

AC Second Class (2A)

AC Second Class is ook een ideale klasse om in de nacht te reizen. De wagons hebben gordijnen zodat je genoeg privacy hebt. Doordat je wat duurder reist, kom je veel welgestelde Indiase families tegen. Dit levert vaak leuke gesprekken op en een stukje sociale controle. Een coupé bestaat uit 4 bedden (Upper & Lower) aan de ene kant van het gangpad en twee bedden (Side-Upper & Lower) aan de andere kant van het gangpad.

AC Third Class (3A)

Deze klasse heeft veel weg van AC Second Class. Het is er alleen drukker en de gordijnen ontbreken, waardoor je iets minder privacy hebt. Voor overdag is dit dan ook prima te doen. Een coupé bestaat uit zes bedden (Upper, Middle, Lower) aan de ene kant van het pad en twee bedden (Side-Upper & Lower) aan de andere kant.

Tip: overdag is het ‘Middle’ bed ingeklapt en wordt het ‘Lower’ bed als zitplaats gebruikt. Mensen met een Middle of Upper ticket mogen ook op het Lower bed zitten. Dus wil je rustig slapen overdag? Boek dan altijd een ‘Upper’ bed!

Sleeper (SL)

Dit is de populairste klasse onder backpackers! De indeling is hetzelfde als AC Third Class, alleen een stuk goedkoper. Het is er wat chaotischer, iets minder schoon en er is geen airco… Reis je tijdens de wintermaanden door het noorden (o.a. Rajasthan)? Dan kan het in deze klasse ‘s nachts erg koud worden doordat de ramen vaak niet goed sluiten en er veel koude lucht de coupe binnenstroomt. Neem dus of een warme deken mee of kies voor een andere klasse. Reserveringen worden hier overigens niet zo nauw genomen, dus kijk niet raar op als iemand op je plek zit. Vaak is er een andere plek vrij en kun je daar zitten. Reis je in de nacht met deze klasse? Maak je backpack dan vast en let goed op je spullen!

De trein is een betaalbare manier van reizen in India, een geweldige ervaring en ook makkelijk zelf te boeken! Let wel goed op je spullen als je in een wat goedkopere klasse reist en vertrouw op je gevoel……wij kozen tijdens onze reis door India voornamelijk voor de AC Second en Third Class, afhankelijk van de beschikbaarheid en prijzen.

LEAVE A REPLY