In het o zo rustige dorpje Huay Xai, nabij de grens met Thailand, beleefden wij één van onze mooiste dagen van onze reis door Zuidoost-Azië. Dit dorpje is namelijk de uitvalbasis voor The Gibbon Experience. Een activiteit die je zeker moet toevoegen aan je bucketlist!

The Gibbon Experience

Slingeren als een aapje, in slaap vallen in een boomhut met een prachtig uitzicht over de jungle en vervolgens wakker worden van de zingende wilde gibbons. Wie wil dit nou niet? Al deze onvergetelijke ervaringen doe je op tijdens de Gibbon Experience.
Midden in het Bokeo natuurreservaat in het noorden van Laos vind je een uitgebreid parcours van ziplines door de jungle. De langste zipline is bijna 600 meter lang waardoor je echt het gevoel hebt alsof je lange tijd boven de jungle zweeft.

Verschillende opties

De Gibbon Experience biedt verschillende pakketten aan. Deze verschillen qua inhoud, duur en prijs van elkaar. Met name de prijs is iets wat best wel pittig is, omdat de Gibbon Experience waarschijnlijk je duurste uitgave zal zijn tijdens je reis door Zuidoost-Azië. Ook voor ons wat dit even schrikken, maar we kunnen achteraf zeggen dat we het echt voor geen geld hadden willen missen. Nergens op de wereld kun je zoveel ziplines nemen als op deze plek met een dergelijk mooi uitzicht dus ga ervoor! Je kunt één van onderstaande packages kiezen:

  • Express: 2 dagen, 1 nacht
  • Classic: 3 dagen, 2 nachten
  • Waterfall: 3 dagen, 2 nachten (meer hiken dan de Classic versie)

De prijzen voor de Gibbon Experience kunnen gedurende het seizoen variëren, maar liggen over het algemeen rond de 100 dollar per dag.

De Express Experience

Wij kozen uiteindelijk voor de Express Experience, omdat deze qua prijs toch het laagste lag en je ongeveer evenveel ziplines neemt en ook een nachtje overnacht in een boomhut. Om je een idee te geven van hoe mooi en onvergetelijk deze belevenis is geven we je een korte samenvatting van deze 2 dagen in de jungle.
Gibbon Experience

Ziplinen tussen de apen

Na een korte uitleg over de veiligheidsvoorschriften tijdens het ziplinen is het dan zover. De eerste ‘oefen-zipline’ lijkt in eerste instantie best eng doordat je over een riviertje heengaat. Nadat je één zipline hebt afgelegd raak je haast verslaafd en wil je alleen nog maar snellere en langere ziplines. Het ziplinen met het prachtige uitzicht geeft je een enorme adrenalinekick!
Van de ene naar de andere zipline moet je hiken, soms gaat het redelijk bergop en is het door de hoge luchtvochtigheid best even afzien. Uiteindelijk weet je dat er weer een zipline op je wacht dus zo erg is het allemaal niet.

Slapen in een boomhut

Het gevoel van vrijheid tijdens het ziplinen is onbeschrijfelijk. Sommige ziplines duren wel bijna een minuut waardoor je echt heerlijk op je gemak op grote hoogte kunt genieten van het uitzicht over de jungle in Laos. Op het einde van de dag komen we helaas alweer aan bij de laatste zipline van die dag. En deze is helemaal te gek! Deze zipline gaat namelijk regelrecht de boomhut in waar je die nacht zult overnachten.
De boomhut is een prachtig bouwwerk op zo’n 40 meter hoogte. De hut heeft 2 verdiepingen en genoeg ruimte om te slapen voor onze groep van 8 personen. Je kijkt echt je ogen uit en kunt haast niet geloven dat je hier gaat slapen.

Na deze intensieve maar vooral ontzettend leuke dag maken de gidsen een heerlijke maaltijd klaar. Af en toe weer even naar buiten kijken om te genieten van deze bijzondere plek, want dit maak je niet snel meer mee! Voordat we gaan slapen is het nog even tijd om te douchen. De douche is werkelijk onbeschrijfelijk. De douche zelf is niet zo bijzonder, maar je hebt een vrij uitzicht over de boomtoppen van de jungle. Daarnaast hoor je de vogeltjes fluiten en zelfs Gibbons door de bomen slingeren….wow!

Uiteindelijk gaat de zon onder en is het tijd om het bedje op te zoeken. Met je ogen dicht luisteren naar de geluiden uit de jungle en fantaseren over welk dier het precies is…..met een glimlach op mijn gezicht val ik in slaap en kijk al enorm uit naar de volgende dag.
Gibbon

Zingende gibbons

Bij zonsopgang komt ook de jungle weer langzaam tot leven. We horen vele verschillende geluiden en onze gids wijst ons erop dat het de Gibbons zijn die we horen, maar helaas niet kunnen zien. Nog voor het ontbijt staat er een rondje ziplinen op het programma. Dit ochtendprogramma is optioneel, maar iedereen is zo enthousiast dat we om 07:00 uur met z’n allen eropuit trekken. Ook na het ontbijt bleven we vrolijk door de jungle ‘slingeren’ en worden we telkens weer verrast door het uitzicht. Helaas komt ook deze dag veel te snel ten einde en sluiten we de dag af met een korte wandeling naar de boerderij waar we uiteindelijk werden opgehaald.

In totaal legden we tijdens de Express Experience 21 ziplines af van in totaal 6,73 kilometer. De Gibbon Experience is echt een aanrader voor reizigers die een unieke ervaring willen opdoen. Hou je van natuur, avontuur en ben je graag actief bezig? Dan is dit zeker een must-do in Laos! Voor ons wat dit echt een onvergetelijke ervaring die we niet hadden willen missen.

Veiligheid

Voorafgaand aan het ziplinen krijg je een instructie over hoe je je moet zekeren en je houding tijdens het ziplinen zelf. Het is van belang dat je jezelf zeker voelt als je gaat ziplinen, zodat je er ook met volle teugen van kunt genieten. Heb je twijfels of vragen? Stel ze dan aan je gids, zodat je hier niet mee blijft rondlopen. Er zijn telkens 2 gidsen aanwezig die alles in de gaten houden.

LEAVE A REPLY