Landinformatie Sri Lanka

Ben je van plan om Sri Lanka te bezoeken? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt voor een reis naar de Parel van de Indische Oceaan, zoals informatie over de beste reistijd, treinreizen, geldzaken en alle benodigde inentingen.

Beste reistijd Sri Lanka

De beste reistijd Sri Lanka is wat moeilijker te bepalen dan voor andere landen. De beste reistijd verschilt namelijk behoorlijk per regio. Het westen en het oosten van het land hebben duidelijk een ander klimaat.

West Sri Lanka

In het zuidwesten van Sri Lanka treedt jaarlijks de moesson Yala op. Deze regentijd begint in april en duurt tot en met de maand juli. Tijdens deze maanden heb je in deze regio grote kans op veel regen en zelfs overstromingen. Als de moesson in augustus is weggetrokken is het er goed te doen. Echter begint de regen al weer snel, pas begin december houdt deze op.Zeker als je wilt genieten van de mooie stranden die in deze regio liggen is het verstandig om niet tijdens deze periode te reizen.  Van half december tot half maart is het de beste reistijd om dit gedeelte van Sri Lanka te bezoeken. Dan valt hier namelijk de minste regen.

Oost Sri Lanka

De moesson die het noordoosten van het land aandoet heet Maha. Deze begint in november en houdt tot en met januari aan. Als de moesson wegtrekt is het ook gelijk de beste reistijd voor oost Sri Lanka. In februari en maart valt er weliswaar nog wat regen, maar het is niet zo verstikkend heet als in de maanden die volgen. Als je hier wel goed tegen kunt zijn de maanden tot oktober ook een optie.

Reizen door Sri Lanka

Het vervoer in Sri Lanka is redelijk goed georganiseerd. De beste manieren van transport zijn per bus, trein of met een privé chauffeur. 

Bus

Met de bus reis je het makkelijkst  en goedkoopste door Sri Lanka. Het bussen netwerk is zeer uitgebreid. Het gaat hier echter wel altijd om lokale bussen, deze  hebben geen airconditioning, toilet of andere voorzieningen. Op enkele trajecten na zijn de afstanden echter vaak kort. Hierdoor is reizen per bus in Sri Lanka een prima optie.
De busritten zijn tevens ook ontzettend goedkoop. Voor de busrit van Negombo naar Anuradhapura van 6 uur – waarschijnlijk de langste busrit die je in Sri Lanka maakt – betaal je nog geen twee euro. Daarnaast is de lokale muziek aan boord een leuke vorm van entertainment.

Trein 

De trein nemen is ook een goede optie. Het treinnetwerk is vooral groot rondom de hoofdstad Colombo en de toeristische trekpleister Kandy. Op sommige routes zijn de treinen al snel vol. Het is daarom verstandig om de dag vantevoren alvast een ticket te bemachtigen. 

De treinrit tussen Kandy en Ella is ontzettend mooi en daarom dus ook zeker een must-do. Deze reis behoort zelfs tot de mooiste treinritten ter wereld. De treinrit duurt ongeveer zeven uur, maar de schitterende omgeving maakt alles goed. Je rijdt met name door de bergen en theeplantages in het binnenland van Sri Lanka.

Privé auto

Gebruik maken van een privé chauffeur in een auto is natuurlijk geen low budget backpacken. In Sri Lanka is het echter wel een betaalbare manier van reizen. Veel toeristen maken gebruik van dergelijke diensten. Als je heel vroeg in een National Park wilt zijn voor een safari raden wij dit zeker aan. Voor de rest gaat onze voorkeur toch uit naar het reizen per bus of trein.

Visuminformatie

Voor een bezoek aan Sri Lanka heb je een visum nodig. Dit kun je voorafgaand aan je reis eenvoudig aanvragen via internet.

Op de website www.eta.gov.lk kun je een online een ETA aanvragen. Dit is een reistoestemming, deze heb je nodig om Sri Lanka te bezoeken. Het is verstandig om dit minimaal enkele dagen voor vertrek aan te vragen. Voor dit visum dien je vervolgens $30 te betalen (met een creditcard), waarna je 30 dagen in het land mag blijven. 

Inentingen

Je hebt een aantal inentingen Sri Lanka nodig voor je bezoek aan het land. Deze kun je gemakkelijk enkele weken voor je vertrek laten zetten. Als je naast Sri Lanka ook andere landen in Azië bezoekt hoef je waarschijnlijk niet of nauwelijks extra vaccinaties te laten zetten. De ziektes die hier voorkomen komen namelijk ook in andere landen in Azië voor.

Verplichte vaccinaties Sri Lanka

Er zijn een aantal landen in Afrika en Zuid-Amerika waar gele koorts voorkomt. Als je binnen zeven dagen voor je aankomst in Sri Lanka in een van deze landen geweest ben die je hier verplicht een vaccinatie voor te hebben.

Inentingen Sri Lanka

Ongeacht de lengte van je reis worden sowieso twee vaccinaties aangeraden:

  • DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
  • Hepatitis A
  • BMR (de meeste Nederlanders hebben als kind echter al een vaccinatie tegen de mazelen gehad, dan is een inenting tegen BMR niet nodig.)

Blijf je langer dan twee weken in Sri Lanka of in andere landen in Azië? In dat geval wordt ook een inentingen tegen buiktyfus aangeraden. Blijf je meerdere maanden weg? Laat dan ook vaccinaties tegen hepatitis B en rabiës zetten. Voor sommige reizen geldt dit ook voor tuberculose, overleg dit even als je de inentingen laat zetten.

Malaria

In het noorden van Sri Lanka komt malaria voor. Sowieso is het verstandig om altijd DEET te gebruiken. Handig tegen malariamuggen maar je vermindert ook gelijk de kans op andere ziektes. Voor een advies over het nemen van welke en de hoeveelheid malariapillen kun je het best bij de dokter terecht. Dit kan je goed combineren met het laten zetten van je inentingen Sri Lanka.

Reisadvies

Sri Lanka is een veilig land om doorheen te reizen. De burgeroorlog die hier jarenlang woedde tussen de in het noorden gelegerde Tamil-tijgers en regeringstroepen is inmiddels voorbij. Dat heeft ertoe geleid dat je nu ook het noorden van het land veilig kunt bezoeken. Er wordt hier nog wel gewaarschuwd voor niet-ontplofte mijnen wanneer je van de paden afwijkt. Aangezien de veiligheidssituatie kan wijzigen, is het verstandig voor vertrek het meest actuele reisadvies voor Sri Lanka te checken. 

Geldzaken

Je betaalt in Sri Lanka met de Sri Lankaanse Roepie, niet te verwarren met de munteenheid van India. 

Pinnen is steeds makkelijker mogelijk in Sri Lanka. In de meeste toeristische bestemmingen en grote steden zijn meerdere banken te vinden. Een toeristische bestemming als Ella is hierin een uitzondering. Helaas werken veel van deze banken nog niet met de Nederlandse pinpassen. De Commercial Bank is een van de banken die wel werkt met een maestro pinpas. Deze bank is in de meeste steden wel te vinden. Met een creditcard kan je bij wat meer banken terecht om te pinnen, maar hier zitten hogere kosten aan verbonden.

Wisselkoers EUR - KHR

Reisbudget

De prijzen in Sri Lanka liggen iets hoger dan in landen als Thailand of Vietnam. Met name de overnachtingen zijn over het algemeen duurder in Sri Lanka. Als je op zoek bent naar een redelijk goede kamer in een leuk guesthouse ga je al gauw richting de €15 tot €20 per nacht voor een tweepersoonskamer. Dorms zijn er nauwelijks in Sri Lanka en diegene die er wel zijn zijn ook behoorlijk duur.

De entreeprijzen voor bezienswaardigheden zijn ook behoorlijk duur. Zo betaal je voor het beklimmen van de Sigiriya Rock maar liefst 30 dollar per persoon.

Het eten en vervoer is daarentegen weer erg goedkoop. Met name vervoer, dit is hier nog veel goedkoper dan in Zuidoost-Azië. Ook reizen met de trein kost bijna niks. Hetzelfde geldt voor het eten, dit kost ook weinig geld en je krijgt er vaak een heerlijke maaltijd voor terug.

Onderstaande bedragen zijn realistisch om aan te houden als dagbudget.

Backpacker € €20 – €25

Backpacker+ €€ €25 – €305

Belangrijke feestdagen of events

4 februari Onafhankelijkheidsdag

6 maart Holi

14 augustus Feest van de Heilige Gouden Tand (alleen in Kandy)

11 november divali