Landinformatie Laos

Ben je van plan om Laos te bezoeken? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt voor een reis naar dit prachtige land, zoals informatie over de beste reistijd, treinreizen, geldzaken en alle benodigde inentingen.

Beste reistijd Laos

Zoals de meeste landen in Zuidoost-Azië heeft ook Laos een duidelijk regenseizoen en een droog seizoen. Tijdens het regenseizoen waait de moesson over het land heen waardoor het veel regent. De beste reistijd Laos is hiervan ook sterk afhankelijk. Vermijd naast het regenseizoen ook zoveel mogelijk de aller warmste maanden waarin de temperatuur richting de 40 graden Celsius kan oplopen.

Het regenseizoen stopt in november en start weer in in mei. In de maanden november tot en met april valt dus veruit de minste regen in Laos. Maart en april zijn echter de warmste maanden van het jaar. Vooral in het zuiden van Laos kan het dan ontzettend heet zijn. De beste reistijd voor Laos is wat ons betreft dan ook van november tot en met februari.

Reizen door Laos

De wegen in Laos zijn niet altijd even goed. Hierdoor kan het reizen soms wat langer duren dan wordt aangegeven. De regering heeft de laatste jaren echter wel veel geïnvesteerd in het aanleggen van nieuwe wegen het verbeteren van de oudere wegen. 

Bus

Voor backpackers is de bus nog steeds het populairste vervoermiddel. De bus erg goedkoop en je kunt hier door het hele land gebruik van maken. Soms kan het voorkomen dat de bus vol is en er dus weinig ruimte overblijft voor de bagage. Je backpack wordt daarom vaak ook op het dak vastgebonden. Zorg daarom goed dat er niks uit kan vallen en dat je spullen niet nat worden als het regent.

Boot

De Mekong stroomt door heel Laos en is dan ook een belangrijke levensader voor dit land. Als je over de Mekong met een boot wilt varen heb je meerdere opties. Voor kleinere afstanden kan je de taxi boot nemen. Met de zogeheten slowboat kan je grote afstanden afleggen. Deze optie wordt ook bij toeristen steeds populairder. Vanaf deze boot, die inderdaad niet al te snel gaat, heb je een mooi uitzicht over de natuur en dorpjes langs de Mekong. De meest populaire route van de slowboat is die van Huay Xai naar Luang Prabang.
Op deze route is er ook een fastboat beschikbaar. Van medereizigers hebben we gehoord dat deze niet heel comfortabel is. Je zit namelijk in een klein bootje dat met hoge snelheden over het water schiet. Je krijgt zelfs een helm die je op dient te zetten tijdens de reis. Wat ons betreft is de slowboat een veiligere en comfortabelere manier om dit traject af te leggen.

Visuminformatie

Bij het aankomst op één van de luchthavens in Laos ontvang je een visum-on-arrival. De kosten hiervoor zijn 30 Amerikaanse Dollars. Het visum is geldig voor dertig dagen.

Via land kun je bij bijna elke grensovergang ook gemakkelijk een visum krijgen, op dezelfde voorwaarden als op de luchthaven. Alleen bij de grensovergang tussen Thailand en Laos bij Thai Li en Nam Huang kan je geen visum-on-arrival krijgen. Probeer deze grensovergang  dus te vermijden.

Inentingen

Deze vaccinaties worden sterk aanbevolen als je Laos bezoekt:

  • Hepatitis A
  • DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
  • Buiktyfus

Buiktyfus wordt alleen aangeraden als je langer dan twee weken in Laos verblijft. Maar omdat je buiktyfus ook in de andere landen in Zuidoost-Azië kunt oplopen hebben bijna alle backpackers hier wel een vaccinatie tegen nodig. Als je een aantal maanden op reis gaat heb je wellicht ook een inenting tegen Hepatitis B nodig, overleg hierover altijd even als je de inentingen laat zetten.

Malaria

Er komt in grote gedeeltes van Laos malaria voor. Sowieso raden we aan je altijd in te smeren met DEET en eventueel een klamboe te gebruiken. Verder kan je ook malariapillen slikken, vraag dit even na bij je dokter of dit voor jou reis nodig is.

Reisadvies

Laos is een veilig land waar je goed doorheen kunt reizen. Er zijn geen enkele beperkingen en er geldt dan ook een positief reisadvies. Wel wordt gewaarschuwd voor bepaalde regio’s aan de grens met Myanmar. In de regio Xien Khouang liggen nog vele niet-ontplofte mijnen. Aangezien de veiligheidssituatie altijd kan wijzigen, is het verstandig voor vertrek het meest actuele reisadvies voor Laos te bekijken.

Geldzaken

De nationale munteenheid van Laos is de Kip. De Kip kent enkel en alleen biljetten. Vanwege de wisselkoers zul jij je in dit land een ware miljonair voelen. Omgerekend is 1 miljoen Kip namelijk zo’n 100 euro.
In grensplaatsen en toeristische bestemmingen kun je vaak ook in Thaise Bath of Amerikaanse Dollar betalen. 

Geld Laos pinnen

Pinnen in Laos was vroeger, door het gebrek aan buitenlandse invloeden, bijna niet te doen maar wordt tegenwoordig steeds gemakkelijker. In de grotere steden is dit helemaal geen probleem meer. Het kan wel nog eens voorkomen dat de pin automaat niet werkt en vaak kun je maar maximaal één miljoen Kip pinnen, omgerekend nog geen 100 euro. Als je meer dan een paar dagen in Laos wilt doorbrengen is het dan ook verstandig altijd het maximum aantal te pinnen, het kan namelijk wel even duren voordat je weer een automaat tegenkomt.

Zorg dat je al je Kip opmaakt als je Laos verlaat. De munteenheid is namelijk buiten Laos niet in te wisselen voor andere valuta.

Wisselkoers EUR - LAK

Reisbudget

Laos is één van de armste landen ter wereld. De prijzen voor alledaagse zaken als eten, vervoer en accommodatie liggen dan ook erg laag in dit land. Het behoort dan ook zeker tot éeén van de goedkoopste landen om te backpacken. Het prijsniveau is vergelijkbaar met landen als Cambodja, delen van Thailand en India en Nepal. 

Onderstaande bedragen zijn realistisch om aan te houden als dagbudget.

Backpacker € €10 – €15

Backpacker+ €€ 15 – €20

Belangrijke feestdagen of events

20 januari Dag van de Strijdkrachten

19 februari Chinees Nieuwjaar

13 tot en met 15 april Laotiaans Nieuwjaar

12 oktober Bevrijdingsdag

2 december Nationale Dag