Landinformatie Vietnam

Ben je van plan om naar Vietnam te reizen? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt voor een reis naar dit veelzijdige land, zoals informatie over de beste reistijd, treinreizen, geldzaken en alle benodigde inentingen.

Beste reistijd Vietnam

Vietnam kent drie verschillende klimaatzones; het noorden, centraal Vietnam en het zuiden. De beste reistijd voor een bezoek aan Vietnam verschilt iets per regio. Wij zullen de verschillender hieronder kort bespreken.

Het noorden

Het noorden van Vietnam ligt verder van de evenaar en is stukken bergachtiger dan de rest van het land. De gemiddelde temperatuur ligt hierdoor wat lager dan in de rest van het land, vooral in de wintermaanden. Van juni tot en met augustus is het hier echter warmer dan in de rest van het land. Oktober tot en met december zijn de beste maanden om het noorden van dit land te bezoek bezoeken. In januari is het wellicht net wat te koud, maar in februari en maart is het ook prima te doen.

Centraal Vietnam

De temperatuur daalt in Centraal Vietnam minder dan in het noorden, koud wordt het hier eigenlijk nooit. In juli en augustus kan het hier erg warm zijn met temperaturen van bijna 40 °C. De meeste regen valt hier in de herfst, maar ook in de overige maanden kan er een flinke bui vallen. De beste reistijd is hier is het voorjaar.

Het zuiden

In het zuiden van Vietnam zijn de temperatuurverschillen gedurende het jaar stukken kleiner. Het wordt hier nooit zo koud zoals in het Hanoi kan worden, maar in de zomer is het weer net iets minder warm. Het regenseizoen is hier wel heftiger en duurt wat langer; van mei tot en met oktober. Tijdens deze maanden kun je bijna elke middag wel een flinke tropische regenbui verwachten. Van december tot en met maart is de beste tijd om deze regio te beozken.

Wanneer kun je het beste Vietnam bezoeken?

Er zijn dus verschillen in het klimaat in Vietnam per regio. De twee beste maanden om Vietnam te bezoeken zijn wat ons betreft februari en maart. December en januari zijn ook prima, maar met name in januari kan het in het noorden nog wat kouder zijn.

Reizen door Vietnam

Vietnam is bekend om de chaotische wegen door de grote hoeveelheid aan scooters en brommers die door de straten rijden. De verkeersregels worden in dit land niet altijd gevolgd waardoor het met name in het begin wel even wennen is. De straat overstreken is een enorme uitdaging en zal de eerste keren wat langer dan normaal duren. Een tip van de locals: blijf gewoon in een constant tempo lopen en ga vooral niet stilstaan, de scooters zullen wel om je heen rijden.

Bus 

De bus is over het algemeen het beste vervoersmiddel om je te verplaatsen in Vietnam. Net als in de andere Aziatische landen kan het voorkomen dat de chauffeur iets minder goed rijdt dan wij hier in Nederland gewend zijn. De busreizen zijn erg goedkoop en ook goed geregeld. Met name de nachtbussen zijn handig omdat je zo een hotelovernachting bespaart en geen kostbare tijd verliest. De stoelen in deze bussen zijn zo ingesteld dat je bijna helemaal plat ligt. Slapen is dus ook niet moeilijk tijdens een busrit, mits je soms even opschrikt van het getoeter op de weg. Je kunt bij het reizen met de bus het beste gebruik maken van een Open Bus Ticket

Trein

De trein is een comfortabele optie in Vietnam, maar is vaak duurder en langzamer dan de bussen. Je kunt de (nacht)trein op meerdere populaire trajecten nemen. Kaartjes dien je wel van te voren te kopen, dit kan ook online.

Vliegtuig

Binnenlandse vluchten in Vietnam zijn voor veel backpackers een goede optie aangezien de afstanden in dit land best groot zijn. De highlights in Vietnam liggen toch redelijk ver uit elkaar en hoewel de nachttrein of nachtbus goed te doen is, worden ook de binnenlandse vluchten vaak gebruikt. Vietnam Airlines doet de meeste binnenlandse vluchten en is goed betaalbaar. 

Easy Riders

Een unieke ervaring is om Vietnam vanaf de motor te ontdekken. Je kunt achterop de motor meerijden met de Easy Riders in Vietnam. Een ontzettend bijzondere en leuke ervaring. Je gaat van het gebruikelijke pad af en bezoekt meerdere uitkijkpunten over het prachtige landschap van Vietnam. 

 

Visuminformatie

Voor Vietnam is het net iets moeilijker om een visum te verkrijgen dan andere populaire backpack landen in Zuidoost-Azië. Je moet namelijk van te voren je visum aanvragen zodat je in aanmerking komt voor een visum om arrival. 

Visum Vietnam on arrival

Als je naar Vietnam vliegt is een visum on arrival de beste en makkelijkste manier. Het is echter niet zo dat je zo het land binnen kunt lopen zonder vooraf het een ander te regelen. Hierdoor is namelijk een autorisatie brief nodig. Deze brief vraag je van te voren aan en neem je mee als je naar Vietnam gaat. Een autorisatie brief kun je niet zelf aanvragen, maar dit kan je via een derde partij wel makkelijk regelen.

Extra tips:

  • Een visum on arrival is dus geen optie als je over land Vietnam wilt binnenkomen.
  • Je kunt voor een visum on arrival terecht op de vliegvelden van Hanoi, Ho Chi Minh City, Da Nang en Nha Trang.
  • Als je de autorisatie brief binnen hebt is dit niet je daadwerkelijke visum. Je neemt de brief dus mee naar de immigratie op het vliegveld en daar krijg je – na het betalen van $25 – je visum.
  • Er zijn verschillende visa verkrijgbaar, namelijk: 1 month single entry, 1 month multiple entry, 3 months single entry en 3 months multiple entry.
  • Normaal gesproken heb je de brief binnen 3 werkdagen binnen. Er is ook een spoedservice beschikbaar, dan ontvang je alles binnen enkele uren.

Visum aanvragen in het buitenland

Als je over land naar Vietnam reist is dit meestal de beste optie. In de buurlanden van Vietnam zijn ontzettend veel reisbureaus te vinden die dit voor je kunnen regelen. Voor een bedrag van rond de $40 heb je dan een visum van 30 dagen binnen. Dit is onder andere makkelijk te regelen in Phnom Penh en Sihanoukville, maar ook in veel steden in Laos en China.

Inentingen

Als je in de zeven dagen voor je bezoek aan Vietnam in een gele koorts regio bent geweest dien je verplicht hier een vaccinatie tegen te hebben.

Ongeacht de lengte van je reis worden sowieso twee vaccinaties aangeraden:

  • DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
  • Hepatitis A
  • Buiktyfus

Blijf je meerdere maanden in Vietnam? Dan kan je beter ook vaccinaties tegen hepatitis B en rabiës nemen. Net zoals in sommige gevallen tegen tuberculose.

Malaria

In sommige regio’s van Vietnam komt malaria voor. Dit zijn niet de regio’s waar de toeristische trekpleisters liggen. We raden je sowieso aan altijd goed DEET te gebruiken om muggen steken te voorkomen. Of het slikken van malariatabletten nodig is is geheel afhankelijk van de bestemmingen die je in Vietnam wilt bezoeken. Vraag dit dus altijd even goed na zodra je je inentingen gaat halen.

Reisadvies

Vietnam is een ontzettend veilig land om in te reizen. Er geldt voor het hele land dan ook een positief reisadvies. Aangezien de veiligheidssituatie ook hier kan wijzigen, is het verstandig voor vertrek het meest actuele reisadvies voor Vietnam te bekijken.

Geldzaken

De nationale munteenheid van Vietnam is de Vietnamese Dong. Er zijn bankbiljetten van 500 tot en met 500.000 Dong beschikbaar. Naast de Vietnamese Dong kan je vaak ook in Dollars betalen. Let er op dat je het bedrag voor je visum bij aankomst in Vietnam sowieso in Dollars moet betalen. Zorg er dus voor dat je altijd een bedrag aan Dollars in je portemonnee hebt.

 

Geld Vietnam pinnen

Pinnen in Vietnam is goed te doen. In alle grote steden en toeristische trekpleisters zijn genoeg pin automaten te vinden en ook met een Nederlandse bankpas levert dat bijna nooit problemen op. Je kunt vaak maximaal maar 2 miljoen Dong per keer pinnen. Met een creditcard kan je in de grote hotels en restaurants terecht en ook bij veel banken, in de steden, kan je met je creditcard geld opnemen. Vaak wel tegen een commissie van een paar procent.

Wisselkoers Euro - Vietnamese Dong

Reisbudget

Vietnam is een heel goedkoop land om doorheen te reizen. Zowel accommodaties, eten als vervoer kost niet veel geld. Het prijsniveau is te vergelijken met de buurlanden Cambodja en Laos. Voor een goedkoop hotel of hostel ben je ongeveer €5 kwijt. Reken voor iets meer luxe slechts het dubbele. Eten doe je al vanaf €1 á €2 en voor ongeveer tien euro reis je al het halve land door met het openbaar vervoer. 

Onderstaande bedragen zijn realistisch om aan te houden als dagbudget.
Backpacker   €      €10 – €15
Backpacker+ €€    €20 – €25

Belangrijke feestdagen of events

29 tot en met 31 januari Tet

3 februari Stichting Communistische Partij Vietnam

30 april Dag van de Overwinning

2 september Nationale Dag