Landinformatie Thailand

Ben je van plan om naar Thailand te reizen? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt voor een reis naar het land van de glimlach, zoals informatie over de beste reistijd, treinreizen, geldzaken en alle benodigde inentingen.

Beste reistijd Thailand

Het land kent, zoals vele andere Aziatische landen, een tropisch klimaat. Dit betekent dat Thailand het hele jaar door warm is maar ook vochtig. De gemiddelde temperatuur is heerlijk met ongeveer 30 graden Celsius. Van het noorden tot het zuiden zitten een aantal verschillen in het klimaat en daardoor ook in de beste reistijd.

Het noorden en Bangkok

In het noorden van Thailand kan het overdag ontzettend heet worden, maar in de avond juist weerlekker afkoelen. In maart en april is het hier zeker warm, met temperaturen die regelmatig richting de 40 graden Celsius gaan. In november en december kan in het de avond wat kouder worden, zeker als je wat hoger zit zoals in Pai. Een vest is dan geen overbodige luxe. De beste reistijd voor deze regio is november tot en met januari, mede doordat het dan weinig regent en de temperatuur aangenaam is.

Het zuiden

In het zuiden duurt het regenseizoen net wat langer en kan het in november en december nog veel regenen. Aangezien dit de regio is met de mooie stranden is het raadzaam om deze periode te bezoeken vanaf januari tot en met maart.

Reizen door Thailand

Het vervoer in Thailand is redelijk goed geregeld. Je kunt tijdens jouw reis gebruik maken van goedkoop vervoer door het gehele land. Zowel in de steden zelf als tussen de verschillende steden en bezienswaardigheden is altijd wel een goede verbinding beschikbaar. 

Trein

Thailand heeft een goed en uitgebreid netwerk van spoorwegen. Vanaf het centrale station in Bangkok, ‘Hua Lamphong’, kun je naar alle richtingen in het land reizen. Vooral de ‘Northern Line’ die vanaf vanaf Bangkok richting Chiang Mai gaat is erg populair onder backpackers. Met de nachttrein ben je binnen ongeveer veertien uur van Bangkok naar Chiang Mai. Treinkaartjes kun je meestal nog gewoon op het station kopen, maar we raden je aan vooraf een plek te reserveren. Op 12Go.Asia kan je voor de meeste routes online alvast je treinkaartjes kopen. Reizen met de trein in Thailand is goedkoop, maar niet altijd heel snel. De treinen zijn over het algemeen in goede staat, maar de sporen zijn dit niet altijd waardoor de treinen vaak iets langzamer rijden.

Bus

Naast de trein is ook de bus een goede optie voor vervoer in Thailand. De bussen zijn uitermate goedkoop. Als je met de bus een grotere afstand wilt afleggen, kun je beter een lijnbus nemen. Deze zijn een stuk comfortabeler en hebben meestal ook een goed werkende airco. Bustickets kun je zowel bij reisbureaus als op busstations kopen. Bij de reisbureaus kun je echter alleen tickets halen voor de luxere bussen met airconditioning. Dit is vaak de beste optie in Thailand.

Vliegtuig

Thailand is een groot land en mocht je weinig tijd hebben dan is een binnenlandse vlucht een uitstekende mogelijkheid. Met een lowcost airline als AirAsia is dit niet al te duur en tevens ben je op deze manier natuurlijk stukken sneller op je bestemming dan per bus of trein. 

Visuminformatie

Bezoek je Thailand met een Nederlands of Belgisch paspoort dan kun je voor twee mogelijkheden kiezen voor het verkrijgen van een visum voor dit land. Een visumvrije entree of een toeristen visum. Wij bespreken de twee opties hieronder.

Visumvrije entree

Als je reiziger kun je visumvrije entree krijgen voor Thailand. Hier zitten echter wel een aantal haken en ogen aan, namelijk:

  • Als je per vliegtuig Thailand binnenkomt kun je een visumvrije entree van 30 dagen krijgen. Sinds 31 december 2016 krijg je nu ook 30 dagen als je over land de grens over gaat, voorheen was dit slechts vijftien dagen.
  • Je kunt je visumvrije entree verlengen met 15 dagen als je per vliegtuig het land binnenkomt en met 7 dagen als je over land binnenkomt. Hier zitten echter kosten aan verbonden, namelijk 1900 bath.
  • Je hebt officieel een bewijs van vertrek nodig om in aanmerking te komen voor dit visumvrije entree. Volgende de Thaise wet voldoet alleen een uitgaan vliegticket als geldig bewijs van vertrek. Veel backpackers reizen echter over land door naar Laos of Cambodja en hebben dan dus geen vliegticket het land uit. In de realiteit wordt er zeer zelden om dit bewijs van vertrek gevraagd door de Thaise douane. Wij raden je dan ook aan je hier geen zorgen over te maken. Vragen ze er toch naar bij de douane? Leg dan rustig de route uit die je wilt afleggen en in welke tijdsperiode je dit wilt doen. Wij hebben nog nooit gehoord dat iemand aan de douane hierdoor is geweigerd.

Toeristenvisum

Als je zeker weet dat je langer dan 30 dagen achterelkaar in Thailand wilt verblijvend dan is er het toeristenvisum. Hiermee kun je maximaal 60 dagen in Thailand blijven. Je visum kun je in Nederland bij het Thaise Consulaat in Amsterdam of op de Thaise Ambassade in Den Haag aanvragen. Ben je al op reis? Dan kun je dat in het land waar je nu verblijft ook bij de Thaise ambassade aanvragen. De kosten in Nederland voor een visum zijn 30 euro. Ook in andere landen betaal je omgerekend ongeveer dit bedrag.

Visumrun

Mocht je visumvrije entree plus verlenging afgelopen zijn, maar wil je toch langer blijven. Of mocht je langere toeristen visum alsnog niet genoeg blijken. Dan kan je altijd nog een zogeheten visa run maken. Dit is een kort tripje naar een ander land in de regio, puur met als doel om je visum tijd te resetten. Een dergelijke run kun je uiteraard op eigen houtje ondernemen, maar er zijn ook vele bureaus die deze trips organiseren. Let op dat je over land maar twee keer per kalenderjaar een visum kunt krijgen. Als je Thailand al tweemaal over land bent binnengekomen in een kalenderjaar kan je nog wel naar Thailand vliegen om een nieuw visum te krijgen.

Inentingen

Je bent verplicht om gevaccineerd te zijn tegen gele koorts als je zeven dagen voordat je Thailand binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. In Thailand zelf heerst geen gele koorts dus dit is alleen van belang als je vanuit bepaalde gedeeltes van Afrika of Zuid-Amerika komt.

Er zijn een aantal vaccinaties die sterk worden aanbevolen als je Thailand bezoekt:

  • DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
  • Buiktyfus
  • Hepatitis A

Naast bovenstaande inentingen worden er een aantal vaccinaties aangeraden als je voor langere tijd (meer dan 2-3 maanden) naar Thailand gaat of in bepaalde gebieden van het land verblijft. Dit zijn inentingen tegen hepatitis B, rabies en/of tuberculose. Als je naast Thailand ook andere landen bezoekt tijdens je reis en een aantal maanden wegblijft is hepatitis B sowieso aan te raden.

Malaria

Er zijn gebieden in Thailand waar malaria voorkomt maar de kans dat je deze ziekte oploopt is niet groot. Het slikken van malariapillen is voor Thailand dan ook niet nodig, het nemen van anti-muggenmaatregelen zoals DEET en een Klamboe is voldoende. Als je koorts oploopt tijdens of na je bezoek aan een malaria regio dien je wel gelijk naar een arts te gaan.

Reisadvies

Thailand is een ontzettend veilig land om in te reizen. Er geldt voor bijna het hele land een positief reisadvies. Toch kent ook Thailand soms enige onrust door grootschalige demonstraties tussen voor- en tegenstanders van de regering. Het komt hierbij geregeld tot botsingen waarbij het leger genoodzaakt is in te grijpen. Aangezien de veiligheidssituatie kan wijzigen, is het verstandig voor vertrek het meest actuele reisadvies voor Thailand te checken. 

Let op: op 13 oktober 2016 is de koning van Thailand overleden. Er geldt een jaar van rouw waarin beperkingen gelden voor het sociale leven. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.

Geldzaken

Geld wisselen in Thailand is over het algemeen ook geen probleem. Euro’s en Amerikaanse Dollars kan je overal kwijt en op sommige plekken kan je hier zelfs mee betalen. Ook creditcards worden in Thailand op de meeste plaatsen gewoon gebruiken. Geld opnemen met een creditcard is, tegen een kleine commissie, ook mogelijk.

Wisselkoers EUR - THB

Reisbudget

Één van de redenen waarom Thailand zo populair is onder backpackers is het feit dat het erg relatief goedkoop is.  Het prijsniveau in Thailand is ongeveer gelijk aan het gemiddelde in Zuidoost-Azië. Uiteraard is Bangkok een stuk duurder dan bijvoorbeeld Pai of Chiang Mai. Een eenvoudig hotel of hostel boek je in Thailand voor €3 á €5. Een iets luxer hotel kost ongeveer €10.

Onderstaande bedragen zijn realistisch om aan te houden als dagbudget.
Backpacker   €      €10 – €20
Backpacker+ €€    €20 – €25

Belangrijke feestdagen of events

6 april Chakri Dag

13 tot en met 15 april Sonkran 2

3 oktober Chulalonkorn Dag

5 december Verjaardag Koning Bhumibol