Landinformatie Maleisië

Ben je van plan om naar Maleisië te reizen? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt voor een reis naar het land van de glimlach, zoals informatie over de beste reistijd, treinreizen, geldzaken en alle benodigde inentingen.

Beste reistijd Maleisië

Maleisië heeft een tropisch klimaat. Dit betekent dat het er altijd lekker warm is, maar ook geregeld regent. De temperatuur is gemiddeld tussen de 25 en 35°C. Alleen in de bergachtige gebieden kan het iets kouder worden. We bespreken de beste reistijd per regio in Maleisië.

Het schiereiland

Op het schiereiland van Maleisië, dat grenst aan Thailand en waar dus ook Kuala Lumpur ligt, kent twee regenseizoenen. Aan de westkust is het regenseizoen van september tot en met oktober. De regenbuien zijn hier iets minder heftig dan in het oosten van het land. . Aan de oostkust begint het regenseizoen twee maanden later en eindigt het ook twee maanden later. Het zijn vaak echte tropische regenbuien die aan het einde van de dag plaatsvinden. De rest van de dag is het vaak gewoon zonnig.

Borneo

Van december tot en met februari regent het haast elke dag op Borneo. We raden je dan ook aan om tijdens het droge seizoen, ongeveer van mei tot en met oktober, Borneo te bezoeken.

Beste reistijd Maleisië

De beste maanden om Maleisië te bezoeken zijn dus afhankelijk van de regio’s die je wilt bezoeken. In principe kun je heel goed gedurende het hele jaar het schiereilland bezoeken, maar vermijd Borneo tijdens het regenseizoen in de maanden december tot en met februari.

Reizen door Maleisië

Maleisië heeft een uitstekende infrastructuur. Het is daarom ook erg prettig en gemakkelijk om door dit land te reizen. Op sommige gedeeltes van Borneo zijn er echter niet altijd goede wegen beschikbaar maar veel problemen zal je hier niet mee hebben. Vervoer in Maleisië is echt heel goed geregeld en in onze ogen stukken beter dan in de andere Zuidoost-Aziatische landen.

Bus

De goedkoopste manier om door Maleisië te reizen is met de bus. In tegenstelling tot veel andere landen in Azië is de bus hier niet alleen goedkoop maar ook nog eens comfortabel en luxe. De wegen zijn in goede staat en de bussen zijn ook van alle gemakken voorzien. Voor de langere afstanden kan je het best een bus nemen van een busmaatschappij. Deze bussen zijn vaak ontzettend luxe. De stoelen zitten heerlijk en je kunt ze vaak ook nog eens flink naar achteren zetten waardoor je haast horizontaal kunt liggen. Ondanks deze luxe zijn de bussen nog steeds erg betaalbaar.

Trein

In tegenstelling tot de bus is reizen met de trein in Maleisië iets minder goed geregeld. Het duurt vaak lang en ook het uitzicht vanuit de trein valt tegen. Alleen de trein van Kuala Lumpur naar Singapore, of andersom, is een verbinding die goed is en waar je prachtig uitzicht hebt tijdens de rit.

Brommer huren

Op veel plekken in Maleisië kan je een brommertje huren. Het is behoorlijk goedkoop en zeker in de Cameron Highlands is het ook nog eens erg leuk om op eigen houtje de omgeving te ontdekken. Let er wel op dat ze links rijden in Maleisië.

Vliegtuig

AirAsia is dé low-budget maatschappij van Azië en komt oorspronkelijk uit Maleisië. Hierdoor doen ze elke bestemming in het land aan en vaak voor hele goedkope prijzen. Doordat er maar liefst 19 luchthavens in Maleisië zijn kan je bovendien ook de meeste locaties goed bereiken. 

 

Visuminformatie

Als je per vliegtuig Maleisië binnenkomt, krijg je in het vliegtuig een visumformulier dat je kunt invullen. Eenmaal geland krijg je van de douane een visum-on-arrival voor 90 dagen. Dit visum is gratis en verlengbaar. Naast deze stempel in je paspoort krijg je ook een departure card. Bewaar deze goed, want deze heb je nodig als je vertrekt uit Maleisië.

 

Visum Maleisië via land

Als je Maleisië via land binnenkomt, is het verkrijgen van een visum ook niet lastig. Zowel de grensovergangen met Singapore als met Brunei zijn heel goed georganiseerd waardoor je het land makkelijk binnenkomt. Op de grensovergang met Thailand kan het soms net iets langer duren, maar ook hier kom je gemakkelijk Maleisië binnen.

 

Inentingen

De inentingen Maleisië die je nodig gaat hebben zijn afhankelijk van de locaties die je bezoekt en hoelang je weg gaat. We kunnen daarom wel een aantal algemene tips geven maar zorg dat je altijd even je persoonlijk reisplan uitlegt aan de dokter zodat je zeker weet dat je de juiste inentingen krijgt.

Verplichte vaccinaties Maleisie

Zoals voor de meeste landen in Zuidoost-Azië geldt dat je verplicht een vaccinatie tegen gele koorts moet hebben als je binnen zeven dagen voor je bezoek aan Maleisië in een land bent geweest waar gele koorts voorkomt.

Inentingen Maleisië

Er zijn een tweetal vaccinaties die sterk worden aanbevolen als je Maleisië bezoekt:

  • DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
  • Hepatitis A

Als je een langere tijd in Maleisië verblijft worden ook inentingen tegen hepatitis B en in sommige gevallen tuberculose aangeraden.

Malaria

Op Borneo komt malaria voor. Sowieso is het gebruik van DEET aanbevolen maar ook andere muggenwerende maatregelen als lange kleding en een klamboe helpen bij het voorkomen van muggensteken. Daarnaast zul je ook malariatabletten moeten slikken. Overleg met je arts waar en wanneer dit nodig is in het gebied.

 

Reisadvies

Maleisië is een veilig land om in te reizen. Op het vasteland zijn geen beperkingen, hiervoor geldt dan ook een positief reisadvies. Op Maleisisch Borneo kan het in het oosten onrustig en onveilig zijn. Aangezien de veiligheidssituatie kan wijzigen, is het verstandig voor vertrek het meest actuele reisadvies voor Maleisië te checken. 

Geldzaken

De nationale munteenheid van Maleisië is de Ringgit. Een Ringgit bestaat uit 100 sen. Geld pinnen is in het land over het algemeen geen probleem. Als je meer het binnenland richting de jungle ingaat, of een klein tropisch eiland bezoekt is het natuurlijk iets lastiger. Zorg dan dat je genoeg contant geld met je meeneemt voordat je een dergelijke bestemming bezoekt.

Contant geld is sowieso wel een goed idee want in winkels kun je vaak niet pinnen, terwijl betalen met creditcard weer wel gaat. Als je geld pint betaal je wel een paar euro  transactiekosten dus het is verstandig om wat grotere bedragen op te nemen. 

Wisselkoers EUR - MYR

Reisbudget

De prijzen in Maleisië liggen wat hoger dan in buurlanden als Indonesië en Thailand, maar nog altijd lager dan in Nederland. In een niet al te toeristisch/duur gebied betaal je voor een standaard tweepersoonskamer in een hostel maximaal 10 euro. Hotelkamers zijn wel wat duurder en kosten tussen de 20 en 30 euro. Een goede maaltijd inclusief 2 drankjes hoeft echter nog geen 3 euro te kosten. Alcohol is iets duurder in dit land. Voor een biertje betaal je ongeveer 2 euro.

Onderstaande bedragen zijn realistisch om aan te houden als dagbudget.
Backpacker   €      €20 – €25
Backpacker+ €€    €30 – €35

Belangrijke feestdagen of events

3 januari geboortedag Mohammed

19 februari Chinees Nieuwjaar

1 mei Dag van de Arbeid

3 augustus Nationale feestdag

15 oktober Islamitisch Nieuwjaar

11 november Divali