Hoe boek je zelf je treintickets in India?

0
737
treintickets India

Met de trein door India reizen is een belevenis op zich. Het spoorwegsysteem hier is het langste van heel Azië en daarom is het ideaal om lange afstanden af te leggen met de trein. Daarbij is het reizen per trein, als je het mij vraagt, comfortabeler als het reizen per bus, zeker als je s’ nachts reist. Tickets zijn goedkoop en heel makkelijk online te boeken via een app op je telefoon. Er is alleen een klein minpuntje, het aanmaken van een account bij de Indian Railways is best lastig. Daarom leg ik je stap voor stap uit wat je moet doen om uiteindelijk zelf online treintickets in India te boeken.

1. MAAK EEN CLEARTRIP ACCOUNT AAN.
De app waarmee je heel makkelijk treintickets kunt boeken is de app van Cleartrip. Deze app is zowel voor Android, Google als de App store beschikbaar. Om deze app te activeren moet je eerst een Cleartrip account aanmaken. Wanneer je de Cleartrip website opent komt er rechtsboven in je scherm een kopje “your trips” te staan, hier kun je inloggen of een nieuw account aanmaken door op “register” te klikken. Je vult je email adres in, maakt een wachtwoord aan en vult de verdere gegevens in die gevraagd worden. Wanneer je dit allemaal hebt gedaan, is je Cleartrip account geactiveerd. Nu kun je de app downloaden op je telefoon of ipad en inloggen met je gegevens.

2. MAAK EEN IRCTC ACCOUNT AAN.
Een wat?? Zul je misschien denken, maar IRCTC staat voor Indian Railway Catering and Tourism Corporation, of te wel de Indiase variant op de NS. Ook hier moet je account voor aanmaken en dit account wordt vervolgens weer gekoppeld aan je Cleartrip account. Het aanmaken van een IRCTC account is het lastige gedeelte, omdat je hiervoor een Indiaas telefoonnummer nodig hebt, maar ook zonder telefoonnummer is het mogelijk, zij het met een omweg.
Om je registratie te beginnen klik hier en vul alle gegevens in die met een rood sterretje zijn aangeduid. Er zijn een paar dingen waar je iets anders in moet vullen, omdat je anders niet verder kunt met registreren:

  • Telefoonnummer: Vul hier een willekeurig 10-cijferig getal in dat begint met een 9,8 of 7. Dit omdat Indiase nummers hiermee beginnen. Vul je niks in of je Nederlandse nummer, dan kun je niet verder met je registratie. Aangegeven wordt dat op dit nummer je account bevestigd wordt, maar dat is prima, want het wordt ook bevestigd per email. Schrijf het nummer dat je opgeeft goed op!!! Dit heb je later nog nodig.
  • Postcode: Vul bij zipcode/postcode een willekeurig 6-cijferig getal in, want onze Nederlandse postcodes worden niet geaccepteerd.
  • Adres: Bij adres moet je 2 regels invullen, vul op regel 1 je adres inclusief huisnummer in en bij regel 2 alleen je straatnaam.

Bevestig je gegevens door op “submit” te klikken. Vervolgens moet je nog even de voorwaarden accepteren en dan is je registratie geslaagd…..maar niet heus! Je moet je account ook nog even activeren, maar omdat je opgegeven telefoonnummer niet klopt moet je dit net even iets anders doen.

3. HET ACTIVEREN VAN JE IRCTC ACCOUNT.
Na het registreren van je IRCTC account ontvang je in je mailbox een mail met daarin je gebruikersnaam en password. Ook vind je in deze mail een link waarmee je je mobiele telefoonnummer moet verifiëren, je ontvangt namelijk ook een OTP code (One Time Password) op je mobiel. Hier gaat het fout, omdat het nummer dat je hebt opgegeven niet klopt. Toch heb je deze OTP code nodig om je account te activeren, daarom moet je een mail sturen naar de customer service van IRCTC: care@irctc.co. Hierin vraag je je OTP code per mail aan en vermeld je je gebruikersnaam. Tevens moet je een kopie van je paspoort meesturen als bijlage. Nu is het wachten op antwoord. Ikzelf had al heel snel een mail met betreffende code terug, maar soms kan het een paar dagen duren. Heb geduld!

Nu heb je het moeilijkste gedeelte achter de rug en zodra je de OTP code hebt, kun je je IRCTC account activeren via de link in de email, waarin je ook je gebruikersnaam en password hebt ontvangen. Vanaf nu kun je dus zelf je treintickets kopen. Kijk hier voor een overzicht van de verschillende reisklassen, zodat je weet welke klasse je het beste kunt kiezen.

LEAVE A REPLY