uyuni tour tips
Salar de Uyuni

Ook al ben je nog nooit in Bolivia geweest, je hebt vast weleens de mooie foto’s gezien van de prachtige, reflecterende zoutvlaktes.
Ben jij van plan om dit prachtige natuurwonder te bezoeken? Wij hebben kortgeleden een 3-daagse Uyuni tour vanuit San Pedro de Atacama (Chili) gedaan. Hieronder zullen wij een aantal handige Uyuni tour tips voor je op een rijtje zetten.

Salar de Uyuni

De zoutvlakte in Uyuni is beter bekend onder de naam ‘Salar de Uyuni’. Met een oppervlakte van 10.582 km2 is dit de op één na grootste en meest bezochte zoutvlakte ter wereld. De vlakten bevindt zich in het zuidwesten van Bolivia op een hoogte van 3650 meter, nabij de stad Uyuni.
Miljoenen jaren geleden bevond zich op deze plek een zoutmeer. Toen dit meer bijna geheel opdroogde bleven er 2 meren en de Salar de Uyuni zoutvlakte over. In het regenseizoen ligt er vaak een laagje water over de zoutvlaktes heen waardoor er prachtige reflecties ontstaat

Hoeveel dagen?

De beste manier om Salar de Uyuni te bezoeken is tijdens een meerdaagse per Four-wheel drive door het prachtige landschap. Er zijn verschillende soorten tours, van dagtours tot 4-daagse tours door Uyuni en omgeving. Voor backpackers die vanuit Chili reizen worden er vanuit San Pedro de Atacama tours aangeboden richting Uyuni. Op die manier rijdt je dus per 4WD vanaf Chili naar Bolivia en passeer je de meest prachtige landschappen. Je kunt hier kiezen voor een 3-daagse of 4-daagse tour. Het verschil tussen deze tours is dat je bij de 4-daagse tour weer terugkeert naar San Pedro de Atacama. De 3-daagse Uyuni tour eindigt in Uyuni. De omgekeerde route is ook mogelijk, een 3 of 4-daagse tour vanuit Uyuni naar San Pedro de Atacama.

Laguna Blanca

Welke touroperator moet ik kiezen?

Zowel in het dorpje San Pedro de Atacama als in Uyuni wordt je overspoeld door aanbiedingen van kleine touroperators. Allemaal bieden ze de 3- en 4-daagse tours aan met een soortgelijk programma. Op internet lees je veel slechte reviews van verschillende tours met klachten over dronken chauffeurs, slechte slaapplekken en vies eten. Het is dan ook goed om je vooraf goed in te lezen voordat je daadwerkelijk een tour boekt. Waar moet je op letten bij het boeken?

 • Aantal personen: dit ligt meestal op maximaal 6 mensen waardoor 1 persoon voorin kan zitten, 3 op de achterbank en 2 helemaal achterin de landcruiser
 • Engelstalige gids: de meeste tours worden geleid door een Spaanstalige gids. Er zijn namelijk echte kosten verbonden aan een Engelstalige gids waardoor dus ook de prijzen van de tours hoger liggen. Spreek je een beetje Spaans? Kies dan gewoon voor een Spaanstalige gids. Daarnaast is de kans groot dat er altijd wel een Spaanstalig iemand in je groep zit die het een en ander voor je kan vertalen
 • Waar eindigt de tour? Zoals eerder aangegeven, kun je kiezen voor een 3-daagse of 4-daagse tours. Bij de 4-daagse tour wordt je weer teruggebracht naar de vertrekplaats
 • Inclusief entreegeld? Sommige operators bieden de tours aan inclusief de entreeprijzen voor de National Parks. Echter, de meeste tourprijzen zijn exclusief entreegelden (c.a. 200 Bob).

De 3-daagse Uyuni tour vanuit San Pedro de Atacama

Wij hebben voor een 3-daagse Uyuni Tour via White and Green Travel gekozen (vanuit San Pedro de Atacama). Wij kozen voor deze touroperator omdat we op zowel Facebook als TripAdvisor positieve reviews lazen over de accommodaties, de driver en het programma zelf. Verder paste de tour vanuit Chili naar Bolivia het beste in ons reisschema. Daarnaast vonden wij het mooi om te eindigen met hét hoogtepunt van deze tour, de zoutvlaktes in Bolviia.

Zonsopkomst Salar de Uyuni

Highlights van de tour

Dag 1:

 • Laguna Verde
 • Laguna Blanca
 • Laguna Colorada
 • Dali Dessert
 • Geisers
 • Hot Springs

Dag 2:

 • Rock formaties Copa del Mundo en Camel
 • Ciudad Italia perdida
 • Cañon de la anaconda
 • Valle de los Rocas
 • Laguna Negra

Dag 3:

 • Zonsopkomst Salar de Uyuni
 • Rondrijden over de zoutvlaktes
 • Cactus Island (Isla Incahuasi)
 • Trein begraafplaats Uyuni

Accommodatie en eten

De eerste nacht sliepen we met z’n zessen in een slaapzaal met zes 1-persoons bedden. Het guesthouse had slechts 1 douche waardoor het dringen was in de rij. Aangezien het een iets kleiner guesthouse was betekende het echter niet dat het niet mogelijk was om te douchen. De tweede nacht sliepen we in een prachtige accommodatie die iets luxer was met in totaal zes 2-persoons kamers. Er waren twee douches met heerlijk warm water. Het bijzondere aan deze accommodatie was dat het geheel gebouwd was van zout (zelfs de stoelen en tafels!). Door de lange dagen ben je ‘s avonds vaak doodmoe waardoor je heerlijk zult slapen. Beide accommodaties waren comfortabel en schoon

Zowel de accommodaties als het eten (uitgebreide maaltijden met veel keuze) waren tijdens deze tour prima geregeld. Indien je vegetarisch bent kunt je dit tijdens het boeken aangeven, zodat hier rekening mee kan worden gehouden.

Kosten

Onze tour kostte in totaal 90.000 Chileense Pesos per persoon. Dit komt overeen met c.a. 125 euro per persoon. De prijzen van de tours die vertrekken vanuit Bolivia liggen, net als het prijspeil in Bolviia zelf, iets lager. Je kunt het beste de tour pas op het laatste moment boeken en dus zeker niet vantevoren via internet. De prijzen liggen dan namelijk vele malen hoger. Wij boekten onze tour de avond vantevoren en ontdekten dat we net iets minder betaalden dan onze medereizigers.

Cactus Island

Beste reistijd Salar de Uyuni

De prachtige reflecties van het water op de zoutvlaktes zijn helaas niet het gehele jaar te bewonderen. Met name in het regenseizoen zul je deze mooie foto’s kunnen schieten doordat er een dun laagje water op de zoutvlakte ligt. De beste reistijd voor de zoutvlaktes is geheel afhankelijk van wat je wilt zien. Qua weer zeggen veel mensen dat de beste reistijd van mei tot en met november is omdat de temperatuur dan iets lager ligt en er geen regen valt. Wil je de prachtige reflecties bewonderen? dan kun je het beste tijdens de periode van januari tot en met april gaan. Wij bezochten Salar de Uyuni eind maart en zagen zowel de reflecties als de droge zoutvlaktes. 

Wat neem je mee?

Je gaat op een meerdaagse tour dus het is belangrijk om bepaalde spullen mee te nemen. Je kunt gewoon je backpack meenemen (deze wordt, net als de grote waterflessen, op het dak vastgebonden). Naast je dagelijkse spullen als kleding, toiletspullen zijn onderstaande spullen nog belangrijk om mee te nemen tijdens deze tour.

  • Warme kleding; het koelt met name ‘s nachts flink af
  • Zonnebrandcreme; gedurende de dag kan het erg warm worden. Daarnaast reflecteert de zon fel op de zoutvlaktes
  • Zonnebril
  • Camera + oplader
  • Waterdichte schoenen of flipflops; indien er een laag water over de zoutvlaktes ligt
  • 250 Bolivianos per persoon voor de entreegeldent
  • C.a. 2 liter water per persoon per dag

Video’s

2 COMMENTS

 1. Wat een handig en uitgebreid artikel zeg! Ik vertrek eind van het jaar weer richting Latijns-Amerika, dus wie weet eindig ik hier ook wel. 🙂

LEAVE A REPLY