Voorafgaand aan ons bezoek aan India was voor ons één ding duidelijk, de Taj Mahal stond bovenaan ons to-do lijstje. De Taj Mahal is veruit het meest gefotografeerde en besproken bouwwerk van India en is daarmee ook dé toeristische trekpleister van dit land.

Geschiedenis

De Taj Mahal staat sinds 1983 op de werelderfgoedlijst van Unesco en is in 2007 officieel benoemd tot één van de zeven wereldwonderen. In de 17e eeuw gaf de Indiase grootmogol Sjah Jahan opdracht tot de bouw van het mausoleum voor zijn lievelingsechtgenote Mumtaz Mahal. Zij stierf in het kraambed na de bevalling van haar 15e kind in 1631. Sjah Jahan beloofde op haar sterfbed dat hij nooit meer een kind zou verwekken en speciaal voor haar het allermooiste gebouw ter wereld zou laten bouwen.

De bouw van de Taj Mahal heeft in totaal 22 jaar geduurd. Na de bouw van de Taj Mahal wilde Shah Jahan ook nog een kopie van de Taj Mahal, ditmaal in zwart marmer, aan de overkant van de rivier bouwen. Dit is echter nooit gebeurd. Hij werd uiteindelijk afgezet door zijn bloedeigen zoon en bracht zijn laatste jaren van zijn leven door in de gevangen in het fort van Agra. Zijn lichaam is uiteindelijk ook bijgezet in de Taj Mahal.

Magische plek

Onze verwachtingen voorafgaand aan ons bezoek aan de Taj Mahal waren hooggespannen en we zijn totaal niet teleurgesteld!
Vanaf het moment dat we de toegangspoort van het grote complex betreden is de magie voelbaar. De Taj Mahal is een oase van rust, iets wat nog extra opvalt na het bezoeken van de drukke en chaotische steden in het noorden van India. Het bouwwerk is immens en prachtig symmetrisch. Vanuit elke hoek is dit bouwwerk prachtig vast te leggen op foto. Neem echt even de tijd om te genieten  van de rust en de magie van dit wereldwonder!

fototip taj mahal

Tips voor een bezoek aan de Taj Mahal

 • De zonsopkomst en zonsondergang zijn prachtig om te zien doordat de zon een bijzonder mooi effect heeft op het witte marmer van de Taj. Je kunt dus het beste één overnachting boeken in Agra zodat je beide momenten kunt vastleggen
 • Vanaf de andere kant van het water (aan de achterkant van de Taj Mahal) heb je een prachtig uitzicht tijdens zonsondergang. Een andere mogelijkheid is om een local te vragen voor een kort tochtje op de rivier. De bootjes vind je aan het einde van de weg direct naast de oost-ingang.
 • Gepaste kleding is vereist, schouders en knieën dienen bedekt te zijn voor zowel mannen als vrouwen.
 • Bij de ingang worden mannen en vrouwen gescheiden. Dit komt in India vaker voor doordat er gefouilleerd wordt en hiervoor dus de rijen worden opgesplitst. Houd hier dus rekening mee als je bijvoorbeeld met z’n 2en gaat. Spreek vantevoren even goed af waar je elkaar na de ingang ontmoet, zeker als het druk is.
 • Er zijn 4 entreepoorten (noord,zuid,oost en west). Bij de oostkant is het vaak iets minder druk doordat hier geen ticket-loket aanwezig is. Kaartjes kun je 1 kilometer verderop kopen. Hierdoor kiezen mensen vaak voor een andere poort. Wij verbleven in Zostel Agra (op 5 minuten loopafstand van het ticket-loket van de oostkant). Dit is dus een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan de Taj Mahal.
 • Bij de ingang wordt soms streng gecontroleerd. Je tas wordt sowieso doorzocht en het is verboden om eten mee naar binnen te nemen. We raden je aan om alleen je portemonnee en camera mee te nemen om teleurstellingen te voorkomen.
 • De Taj Mahal is gesloten op vrijdag. Je kunt deze plek het beste bezoeken van maandag tot en met donderdag in verband met de drukte tijdens het weekend.
 • Neem de tijd om rond te lopen en laat de magie van deze bijzondere plek op je inwerken<./li>
 • Op vertoon van je entreebewijs van de Taj Mahal ontvang je korting bij een bezoek aan Fort Agra of de baby Taj Mahal.
 • De Taj Mahal is een unieke plek waar je echt prachtige foto’s kunt maken. De mooiste foto’s kun je maken vanuit de moskee aan de linkerkant. Schiet hier van onder de bogen foto’s met een prachtig effect door de zon en de Taj Mahal op de achtergrond (zie bovenstaande foto).

Praktische informatie

 • Openingstijden: maandag t/m donderdag en zaterdag/zondag vanaf c.a. 06.00 uur (zonsopkomst) tot zonsondergang.
 • Entreeprijs: 1000 rupees per persoon

Nieuwsgierig geworden naar wat India nog meer te bieden heeft? Bekijk dan ook onze India pagina met diverse reistips en algemene landinformatie. Daarnaast kun je op onderstaande video nog even genieten van de prachtige Taj Mahal, een plek die je wat ons betreft echt moet bezoeken.

LEAVE A REPLY