Zuidoost-Azië blijft een populaire bestemming onder backpackers in Nederland. Dit komt mede doordat het stukken goedkoper is dan bijvoorbeeld Australië en Zuid-Amerika. Maar wat zijn nou eigenlijk de kosten voor backpacken in Zuidoost-Azië? 
Het blijft lastig om hier een duidelijk beeld van de geven, omdat dit natuurlijk verschilt per persoon. De één overnacht het liefst in een privé-kamer terwijl de ander juist de voorkeur geeft aan een dorm met meerdere reizigers. Toch proberen we je een inzicht te geven in de kosten die je kunt verwachten als je gaat backpacken in Zuidoost-Azië.

Aankopen voorafgaand aan de reis

De voorbereiding van een dergelijke reis kost natuurlijk ook al geld. Dit is ook afhankelijk van welke spullen je al hebt van een eerdere reis. Hieronder vind je een overzicht van de kosten voor de aanschaf van bijvoorbeeld een backpack en andere handige zaken die je nodig hebt voor het backpacken.

Inentingen & Malariapillen
Voor een bezoek aan Zuidoost-Azië worden er een aantal inentingen aangeraden, zoals DTP, Hepatitis A+B en Buiktyfus. Daarnaast kun je ervoor kiezen om in sommige gebieden in bijvoorbeeld Laos en Vietnam malariapillen te slikken.  Indien je veel Malariapillen nodig hebt is het verstandig om hier rekening mee te houden tijdens het afsluiten van je zorgverzekering. Er is vaak een speciale module waarin de kosten voor vaccinaties en malariapillen worden vergoed. Dit is vaak voordeliger. Daarnaast kun je de malariapillen nog vele jaren gebruiken dus het is altijd slim om tot het maximum bedrag malariapillen in te slaan.
Alle inentingen samen kosten ongeveer €200 en de Malarone malariapillen kosten zo’n €2,25 per dag.

Paspoort
Mocht je nog geen paspoort hebben dan moet je deze natuurlijk ook aanschaffen. Daarnaast is het zo dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn bij aankomst in een land. Let er dus op dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is na het einde van je reis. Een nieuw paspoort kost €65 en is na aanschaf tegenwoordig 10 jaar geldig. Een aanschaf die zeker de moeite waar is aangezien je met dit papiertje prachtige avonturen tegemoet gaat!

Doorlopende reisverzekering
Ook erg belangrijk om rekening mee te houden is een reisverzekering. Mocht je deze nog niet hebben afgesloten dan raden we je aan om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Deze kost gemiddeld €30 per jaar.

Backpack 
Je backpack is je grootste vriend en soms je grootste vijand tijdens het backpacken. Alle spullen sjouw je mee in je backpack. Het is dan ook belangrijk dat je een fijne backpack hebt die lekker zit, want je zult hem vele uren op je rug hebben. Een goede backpack kost al snel tussen de €100 en €150.

Reisartikelen
Stiekem heb je best veel kleine dingen nodig voor onderweg. Denk bijvoorbeeld aan een poncho, reisstekker, oordopjes en diverse medische spullen. Alles samen kost dit al snel rond de €50. Je kunt veel geld besparen door de reisgadgets goedkoop aan te schaffen via bijvoorbeeld AliExpress of Dealextreme.

Visum
Met uitzondering van Vietnam en Myanmar, hoef je in Zuidoost-Azië vooraf geen visum te regelen. Bij aankomst in het land kun je een visum-on-arrival aanvragen voor circa €20. De kosten voor het vismum voor Vietnam en Myanmar liggen iets hoger, afhankelijk van de manier waarop je dit visum aanvraagt.

Vliegticket
De grootste aankoop voor een backpack avontuur naar Zuidoost-Azië is natuurljk het vliegticket zelf. Maak gebruik van bijvoorbeeld Skyscanner om de vluchtprijzen te vergelijken. De goedkoopste bestemming om naartoe te vliegen is vaak toch Bangkok. Een retourtje naar de hoofdstad van Thailand kost vaak zo’n €500 tot €600. 

Kosten backpacken per land

Het gemiddelde dagbudget om te backpacken door Zuidoost-Azië verschilt per type backpacker. Onderstaande geschatte budgetten zijn gebaseerd op een gemiddelde backpacker die niet ontzettend zuinig rondreis maar het ook niet al té bont maakt met feestjes en andere activiteiten.

Cambodja €20 – €25 euro per dag p.p
Indonesië €25 – €30 euro per dag p.p
Filipijnen €35 – €40 euro per dag p.p
Laos €20 – €25 euro per dag p.p
Maleisië €30 – €35 euro per dag p.p
Myanmar €35 – €40 euro per dag p.p
Singapore €35 – €40 euro per dag p.p
Thailand €25 – €30 euro per dag p.p
Vietnam €25 – €30 euro per dag p.p

LEAVE A REPLY