Route door het prachtige Patagonië

In het uiterste zuiden van Argentinië en Chili ligt het prachtige Patagonië. In dit gebied vind je een ontzettend ruig landschap met bergen, meren, gletsjers en oerbossen. Deze regio is enorm populair onder avonturiers en echte hikers. Je vindt hier namelijk talloze mogelijkheden voor meerdaagse hikes en prachtige dagwandelingen. 

1 week

Helaas is 1 week niet heel veel tijd in Patagonië, maar met deze route zul je toch veel van de hoogtepunten zien en dus een goed beeld krijgen van het indrukwekkende landschap

Dag 1: El Calafate >> El Chalten
Als uitgangspunt van deze route nemen we El Calafate, omdat dit de plek is waar veel reizigers naartoe vliegen vanuit Buenos Aires. Begin jij in Punta Arenas? Dan kun je de route in omgekeerde volgorde volgen.
Vanuit El Calafate neem je een directe bus naar El Chalten, de plek die bekend staat om de mooie daghikes. De shuttle vanaf El Calafate naar El Chalten vertrekt meerdere keren per dag en kost450 Argentijnse Peso. Je kunt de tickets op het busstation zelf aan het loket kopen bij bijvoorbeeld de busmaatschappij El Chalten Travel of Cal Tur. De prijzen en het comfort van beide bussen is gelijk.

Dag 2: Hike naar Cerro Torre
Deze dag staat in het teken van de hike naar de berg Cerro Terro. Dit is naast de bekende Fitz Roy, dé highlights van dit nationale park. De berg is 3133 meter hoog en is tijdens deze hike al van veraf te zien. Het uitzicht op deze berg is wel geheel afhankelijk van het weer. Dit kan in deze regio overigens erg wisselend zijn waardoor je nooit zeker weet of je de berg goed kunt zien.
De hike relatief eenvoudige hike van ongeveer 20 kilometer duurt in totaal zo’n 6 uur. Na 2,5 kilometer is er al een viewpoint waar je de Cerro Torre kunt zien liggen. Zie je hem hier al niet goed door de wolken of mist? Dan kun je ervoor kiezen om de route niet verder te vervolgen. Echter, ook met bewolking en mist is deze route nog steeds erg mooi!

Dag 3: Hike Laguna de Los Tres
Vandaag staat er een andere, populaire hike op het programma. Namelijk de Laguna de Los Tres. Deze hike heeft een totale afstand van c.a. 22 kilometer en duurt 7 tot 9 uur, afhankelijk van je looptempo. Het eerste uur van deze hike gaat redelijk bergop, maar is verder goed te doen als je af en toe je rust neemt. Hier zijn ook diverse mooie uitzichtpunten waar je rustig kunt bijkomen van je inspanning. Het middenstuk van de hike is vlak te noemen en gaat door een prachtig landschap met rotsen, rivieren en bossen. De laatste kilometer maakt deze hike zwaarder doordat je in 1 kilometer zo’n 400 meter omhoog gaat. Dit betekent dat er redelijk steile stukken tussenzitten. Neem dan ook zeker de tijd voor deze laatste kilometer!
Bij bovenkomst wordt je inspanning meer dan beloond! Ook hier geldt weer: er zijn geen garanties voor een goed zicht op de Mount Fitz Roy. Echter, het weer kan hier snel omslaan dus mocht het mistig zijn als je Laguna de Los Tres bereikt dan is het verstandig om even geduld te hebben en een poosje te wachten. Het kan namelijk zomaar zijn dat de wolken opeens verdwijnen en je de prachtige berg alsnog kunt zien.
Tip: vergeet niet rondom het meer naar links te lopen voor een prachtig uitzicht op een ander meertje, met een nog fellere kleur!

Dag 4: El Calafate – Perito Moreno
Neem de vroege bus richting El Calafate. Deze vertrekt om 07.30u waardoor je rond 10.30u in El Calafate aankomt. Op het station in El Calafate kun je je bagage achterlaten en vervolgens een bus naar Perito Moreno Gletsjer nemen. Wat ons betreft echt een must-visit tijdens je reis door Patagonië. Er vertrekken verschillende bussen naar dit park gedurende de dag. Houdt er rekening mee dat je in het park zo’n 4 a 5 uur nodig hebt om alles rustig te bekijken.

 

Dag 5: El Calafate >> Puerto Natales
Het is nu tijd om door te reizen naar het Chileense gedeelte van Patagonië. Het hoogtepunt hier is zeker National Park Torres del Paine. De bus vanuit El Calafate brengt je naar het stadje Puerto Natales. De grensovergang van Argentinië naar Chili verloopt erg soepel. Let er wel op dat je geen fruit of ander eten de grens over mag nemen. Je tas wordt dan ook uitvoerig gecontroleerd door de Chileense autoriteiten.

Dag 6: Hike Torres del Paine
Aangezien je niet de tijd hebt voor een uitgebreide meerdaagse hike als de W-trek raden we je aan om een hike te doen naar de Torres del Paine. Neem dan ook vroeg in de ochtend de bus vanuit Puerto Natales en hike naar de berg die dit park zo bekend maakt. Let op: deze hike duurt ongeveer 8-9 uur dus houdt er rekening mee dat het een lange dag zal worden.

Dag 7: Full day Torres del Paine
Om nog zoveel mogelijk uit je verblijf in Patagonië te halen kun je vandaag nog een full-day tocht naar Torres del Paine boeken. Tijdens een degelijke tour krijg je een goed beeld van de omgeving en het National Park. Zo zie je gletsjers, azuurblauwe meren en prachtig besneeuwde bergtoppen.

Afhankelijk van je verdere reisroute kun je de dag erna in de vroege ochtend je reis vervolgen naar bijvoorbeeld Punta Arenas (vluchten naar Santiago de Chile, Puerto Montt, etc.) of terug naar El Calafate voor vluchten of bussen naar bestemmingen in Argentinië.

 

LEAVE A REPLY