Wie naar Vietnam gaat heeft qua route eigenlijk maar 2 échte keuzes. Je gaat ofwel van noord naar zuid of je reist de omgekeerde route. Bijna alle highlights liggen op deze route. Hierdoor is Vietnam één van de meest makkelijke landen om doorheen te reizen. Qua vervoer heb je keuze uit het vliegtuig, de trein of de bus. Met name de bus is erg handig en er zijn vaak nachtbussen waardoor je het geld van een overnachting ‘bespaart’ en tevens tijdens de nacht reist waardoor je geen tijd verliest. Daarnaast is de bus ook de meest voordelige optie doordat je gebruik kunt maken van het open busticket.

Wat is een open bus ticket?

Met de bus door Vietnam reizen is ontzetten goedkoop en makkelijk door het open bus ticket. Dit is een bus ticket zonder datum waarmee je via bepaalde bestemmingen van het noorden naar het zuiden of andersom kunt reizen. Je koopt een tickets voor een bepaalde, vaste route qua volgorde van bestemmingen. De volgende stops liggen op deze route: Hanoi, Hué, Hoi An, Nha Trang, Dalat, Mui Ne en Ho Chi Minh City. Deze bestemmingen lagen ook allemaal op onze route door Vietnam waardoor we uitgebreid gebruik konden maken van dit handige concept.
Natuurlijk zit je niet helemaal vast aan bovenstaande route: heb je ook nog andere uitstapjes/bestemmingen in je hoofd (zoals Sapa, Halong Bay of de Mekong Delta), dan kan je daar natuurlijk altijd nog een los buskaartje of treinticket voor kopen.

Waar te koop?

Wil je het open bus ticket in Vietnam kopen? Wees dan niet bang, dit ticket is op vele plekken te verkrijgen. Bijna alle hotels en hostels kunnen dit voor je regelen. Je kunt het beste dit ticket bij aanvang van je reis aanschaffen. De meest logische plekken hiervoor zijn dus Hanoi of Ho Chi Minh stad.

bus vietnam

Reserveren

Het ticket staat niet op datum. Hierdoor heb je qua data dus een behoorlijke flexibiliteit tijdens je reis. Je dient minimaal één dag van te voren een plekje in de bus te reserveren. Het is aan te raden om bij voorkeur 2 dagen van te voren te reserveren om te voorkomen dat er geen beschikbaarheid is. Om te reserveren kun je het beste je hostel even laten bellen zodat zij dit ter plekke kunnen regelen met de busmaatschappij. In de meeste gevallen is het open bus ticket éeén maand na aankoop geldig.

Kosten

Een open bus ticket is een stuk voordeliger dan het kopen van losse bustickets. De prijs is, zoals bijna alles in Zuidoost-Azië, ook nog onderhandelbaar. De prijs is afhankelijk van het aantal stops die je wilt maken. Voor een ticket met zeven stops (volgens de route die wij aflegden tussen Hanoi en Ho Chi Minh Stad) betaal je rond de 35 tot 40 euro per persoon.

1 COMMENT

  1. Wat een fijn concept is dit zeg! En de stoelen in de bus zien er super ruim uit, ook erg fijn. Toch kiezen wij tegenwoordig zo vaak mogelijk voor de trein. In veel gevallen is dat ook nog eens goedkoper dan de bus, maar de voornaamste reden is dat onze kids zo meer bewegingsvrijheid hebben.. erg fijn. Vietnam staat al heel lang op ons wensenlijstje, lijkt me een fantastisch land!

LEAVE A REPLY