Elke backpacker wil het liefst zo lang mogelijk blijven rondreizen. Geld speelt daarin helaas vaak een beperkende rol. Goedkoop backpacken is dus erg belangrijk voor ons allemaal. Om zoveel mogelijk geld te besparen tijdens je backpack avontuur hebben wij hier 10 handige tips op een rijtje gezet. Hierdoor zul je zeker geld besparen waardoor je hopelijk nog langer kunt backpacken.

1Overnacht in hostels

Hostels zijn vaak de plek waar je alle backpackers zult vinden. Het is namelijk een stuk goedkoper dan overnachten in een hotel en bovendien ook nog eens gezelliger. Veel hostels hebben openbare ruimtes, waar backpackers ‘s avonds samen komen om te praten en hun ervaringen te delen. Op deze manier leer je erg veel leuke mensen kennen tijdens je trip. Erg handig, met name als je alleen reist.

2Kies voor couchsurfing

Hostels zijn een goedkope optie qua overnachting, maar Couchsurfen is helemaal goed voor je portemonnee. Couchsurfing biedt namelijk gratis overnachtingen aan. Zoals de naam als doet vermoeden slaap je bij andere reizigers op de bank. Perfect om geld te besparen. Je komt bovendien in contact met locals, die je veel over de bestemming kunnen vertellen.

3Kies een goedkope bestemming

De bestemming die je kiest speelt natuurlik een grote rol in de uiteindelijke kosten van je backpack reis. Laat je niet tegenhouden door een wat duurder vliegticket, want eenmaal ter plaatse ben je wellicht veel goedkoper uit. De verblijfskosten kunnen wel enorm verschillen per land, kies dus een goedkope bestemming.

4Studentenkaart

Neem sowieso altijd je studentenkaart mee! In veel landen krijg je met een studentenkaart nog steeds veel korting op bezienswaardigheden en musea. Heb je geen studentenkaart meer en ga je backpacken door Zuidoost-Azië? Laat op Khao San Road een neppe pas maken, waardoor je alsnog van veel korting gebruik kunt maken.

5Kook zelf

Om goedkoop te backpacken zou je eventueel ook zelf kunnen koken in je hostel. Het is logischerwijze een stuk goedkoper dan eten in een restaurant, met name in landen als Australië en Nieuw-Zeeland. In de meeste steden kun je allerlei verse en gezonde producten halen op de lokale markt. Het rondslenteren op de markt is bovendien een geweldige ervaring. Je maakt er kennis met allerlei lokale lekkernijen.

6Eet tussen de lokale bevolking

Wil je toch liever buiten de deur uiteten? Kies dan voor een restaurant waar ook de lokale bevolking aanwezig is. Het eten is in deze gelegenheden vaak minder luxe, maar wel zeer authentiek. Sommige maaltijden kosten slechts een paar euro. Dit is stukken goedkoper dan restaurants die naast de highlights van een stad liggen. Loop dus liever een stukje verder naar de lokale gelegenheden.

7Loop zoveel mogelijk

Natuurlijk is het vaak verleidelijk om een taxi te nemen als je op reis bent, maar lopen is goedkoper én je ziet ook nog eens veel meer onderweg. Taxi’s in het buitenland vragen vaak ontzettende hoge prijzen waardoor je veel kwijt zult zijn voor ritjes die soms onnodig zijn. Indien je toch echt niet kunt lopen doordat de afstand te groot is, kies dan voor een lokale bus.

8Deel de kosten

Als je alleen reist is alles vaak toch net ietsje duurder. Reis je als stelletje dan deel je natuurlijk de kosten een kamer, het eten en andere uitgaven. Voor reizigers die alleen reizen is het dan ook raadzaam om de kosten van bijvoorbeeld het eten, een hotelkamer of een tour te delen met reisgenoten. In Zuidoost-Azië bijvoorbeeld is een tweepersoonskamer in verhouding veel goedkoper dan een eenpersoonskamer, maar ook goedkoper dan twee losse stapelbedden in een dorm.

9Boek goedkope vliegtickets

Je vliegtickets is vaak al een flinke hap uit je reisbudget. Het is dan ook goed om kritisch te kijken naar de vluchten die je boekt door de prijzen goed te vergelijken. Met een aantal handige tips kun je behoorlijk veel geld op je vluchten besparen. Zo kun je de prijzen vergelijken tussen vertrek vanuit Schiphol en de luchthavens in Düsseldorf en Brussel. Kies daarnaast voor een vlucht met tussenstops, deze zijn over het algemeen stukken goedkoper dan de directe vluchten. Als je toch voor langere tijd gaat backpacken is dit qua tijd geen probleem. Verder kun je het geld dat je hebt bespaard besteden tijdens het backpacken. Handige websites om de prijzen van vluchten te vergelijken zijn Skyscanner en Google Flights.

10Reis ‘s nachts

Tenslotte zul je ontzettend veel geld besparen als je vaker ‘s nachts reis van plek a naar plek b. Hiermee reis je namelijk het goedkoopst, omdat je niet hoeft te slapen in een hostel of hotel. In plaats daarvan overnacht je bijvoorbeeld in een bus of trein. Hoewel je niet kunt genieten van het mooie landschap, kun je met het bespaarde geld veel leuke dingen doen tijdens jouw backpack avontuur.

1 COMMENT

  1. Handig zo’n overzicht met tips 🙂 Wij lopen vooral heel veel, denk dat we daardoor al heel veel geld hebben bespaard

LEAVE A REPLY