Iguazu Falls

Gelegen aan de grens van Argentinië en Brazilië zijn de Iguazu watervallen een van de mooiste natuurwonderen ter wereld. Het park bestaat uit meer dan 250 watervallen van verschillende hoogtes en breedtes. Door middel van verschillende looppaden kun je deze prachtige en krachtige watervallen vanuit allerlei uitzichtpunten bekijken. Hieronder vind je een aantal interessante feitjes over deze bijzondere plek.

 • Het grootste gedeelte van de watervallen ligt aan de Argentijnse kant. Ongeveer 80% van de watervallen ligt in Argentiniê terwijl de overige 20% van de watervallen zich in Brazilië bevinden.
 • Ongeveer de helft van het water dat door de watervallen naar beneden stort gaat via de Devil’s Throat. Deze waterval ligt in de vorm van een U en is 80 meter hoog en 150 meter breed. Aan de Argentijnse zijde kun je deze waterval van heel dichtbij bewonderen.
 • Afhankelijk van het waterpeil zijn er ongeveer 270 watervallen in dit gebied te vinden. Deze liggen alleen aan de Iguazu rivier, verspreid over een gebied van 2,7 kilometer.
 • De watervallen ontstonden zo’n 200.000 jaar geleden toen er een vulkaanuitbarsting plaatsvond op het drielandenpunt van Paraguay, Brazilië en Argentinië. Hierdoor verzakte de aarde 80 meter.
 • De Iguazu Falls zijn, na de Victoria Waterfall in Zimbabwe, de grootste watervallen ter wereld. Het verschil met de Victoria Falls is dat de Iguazu Falls bestaat uit vele verschillende watervallen terwijl de Victoria Falls bestaan uit één hele grote waterval.

Een bezoek aan de watervallen; welke zijde moet ik kiezen?

De Iguazu Falls zijn zowel vanuit Argentinië als Brazilië te bezoeken. Vraag jij je af welke kant je het beste kunt bezoeken? Deze vraag is wat mij betreft moeilijk te beantwoorden. Beide zijdes hebben hun pluspunten en zijn dus zeker allebei de moeite waard. Heb je maar beperkt de tijd, dan laten we je hieronder zien wat je precies van beide kanten kunt verwachten.

De Argentijnse zijde
Iguazu Argentinië
 
De Argentijnse kant van de Iguazu Falls, Iguazú National Park, is veel groter dan zijn Braziliaanse tegenhanger. Er zijn hier veel meer wandelroutes aangelegd die je naar verschillende uitkijkpunten dichtbij de watervallen leiden. Er zijn 3 looproutes aan deze zijde van de watervallen: het lower circuit, het upper circuit en de route naar Garganta del Diablo (Devil’s Throat). Laatstgenoemde is zeker het hoogtepunt van de Argentijnse zijde. Via een loopbrug loop je boven het water en eindig je bij een prachtig uitkijkpunt. Hier sta je echt aan de rand van de watervallen en voel en hoor je de kracht van het vele water dat naar beneden stort.

Doordat het park in Argentinië zo groot is heb je wel zeker een dag nodig om alles op je gemak te kunnen bekijken. In plaats van wandelen kun je er ook voor kiezen om het treintje te pakken in het park. Deze heeft 2 stationnetjes verspreid over het park.
De wandelpaden en loopbruggen brengen je echt heel dicht bij de watervallen. Dit betekent dan ook dat de kans dat je hier nat wordt erg groot is. Draag waterdichte kleding en bescherm je camera voldoende.

Aan de Argentijnse zijde worden verschillende boottochten aangeboden, waaronder Aventura Nautica. Dichterbij zul je de watervallen niet zien want je vaart tijdens deze boottocht echt onder de watervallen door. Je wordt dus zeker kletsnat, maar dat is het zeker waard!

De Braziliaanse zijde
Iguazu Brazilië
 
In tegenstelling tot de Argentijnse zijde zijn de wandelpaden aan de Braziliaanse kant relatief korter. Vanuit deze zijde liggen de watervallen een stukje verder weg. Hierdoor heb je vanuit deze zijde juist een prachtig overzicht van de vele watervallen in het park. Vanuit vrijwel elke hoek zie je de watervallen liggen en heb je een prachtig panorama uitzicht over de watervallen. Voor een nóg bijzondere ervaring kun je ervoor kiezen om per helicopter de watervallen van bovenaf te bekijken. Dit kan alleen vanaf de Braziliaanse zijde.

Ondanks dat de watervallen over het algemeen iets verder weg liggen wil dit niet zeggen dat je de watervallen niet van dichtbij kunt zien. Door middel van een mooie, lange loopbrug kun je het water echt voelen en naar de rand van de watervallen lopen of juist aan de voet van een waterval staan. Aan het einde van de loopbrug heb je een prachtig zicht op het hart van de Devil’s Throat.

In de omgeving van de Braziliaanse watervallen liggen nog een aantal andere leuke attracties, namelijk het vogelpark Parque des Aves en de Itaipu Dam.

Conclusie

Wat ons betreft is het echt de moeite waard om beide kanten van de Iguazu Falls te bezoeken. Heb je echter maar beperkt de tijd dan geven we hier een korte opsomming van de belangrijkste kernmerken per kant:

 • Beste panorama uitzicht: Brazilië
 • De watervallen van dichtbij bekijken: Argentinië
 • Meest fotogeniek: Beiden gelijk 
 • Laagste entreeprijzen: Brazilië
 • Mooiste wandelpaden: Argentinië
 • Mooiste natuurervaring: Argentinië

Zoals eerder gezegd, beide kanten hebben hun charme en zijn zeker een bezoekje waard. Het grootste verschil is dat je in Brazilië met name een prachtig overzicht hebt van de watervallen terwijl je in Argentinië net ietsje dichterbij de watervallen komt. Beide kanten zijn zeker fotogeniek. Zie onderstaand filmpje voor een mooie overzicht van ons bezoek aan deze bijzondere plek. De video geeft tevens ook nog de verschillen weer tussen de beide kanten.

LEAVE A REPLY